Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szlovákia az ESA társult tagja
(Rovat: Európai űrpolitika - 2022.10.14 09:15.)

Az egyezmény ratifikálásával szomszédunk október 13-án az Európai Űrügynökség (ESA) negyedik társult tagállama lett.

Az ESA mostantól a 22 teljes jogú tagállam – köztük 2015 óta Magyarország – mellett négy társult taggal (Lettország, Litvánia, Szlovákia és Szlovénia) rendelkezik. Van még négy olyan európai ország (Bulgária, Ciprus, Horvátország és Málta), amely együttműködési megállapodást kötött az ESA-val, régóta együttműködő állam még Kanada is.


Az űrügynökség aktuális emblémája, körben a tagállamok és társult tagok nemzeti zászlóival – mostantól a szlovákkal is. (Kép: ESA)

Az ESA Tanácsa idén március 17-én egyhangúlag támogatta az ország társult tagi kérelmét. Az ESA és a Szlovák Köztársaság közötti szerződést június 14-én írták alá az űrügynökség hollandiai technológiai központjában (ESTEC, Noordwijk).


A társult tagságról szóló szerződés aláírói. Balra Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója, jobbra ¥udovít Paulis, Szlovákia Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma akkori, az űrügyekért felelős államtitkára. (Kép: ESA)

Szlovákia társult tagi státusza október 13-án lépett hatályba, miután a pozsonyi parlament elfogadta a szükséges törvényeket és ratifikálta a megállapodást, Zuzana Èaputová köztársasági elnök pedig 12-én ellátta kézjegyével a dokumentumot. A társult tagság kezdetben 7 éves időszakra szól.

Szlovákia korábban az ESA európai együttműködő állama volt. A PECS (Plan for European Cooperating States) egyezményhez való 2016-os csatlakozása óta mintegy 150 ezer euró átlagos értékben 67 közös projektet valósítottak (vagy valósítanak) meg szlovák űripari cégek és kutatóintézmények.

Szlovákia űrtevékenységére vonatkozóan korábban portálunkon is többször olvashattak híreket, ezeket a lap alján összegyűjtöttük. Az első szlovák műhold, az skCUBE nevű CubeSat 2017-ben indult. 2021 márciusában pedig a magyar vezetéssel épült GRBAlpha CubeSat került pályára. A gamma-kitörések detektálására alkalmas technológia kipróbálására készült űreszköz programjának partnereit, magyar részről az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontját, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemet az ESA honlapján a szlovák csatlakozás alkalmából megjelent híradásban külön is megemlítik. A remények szerint Szlovákiában a közeljövőben mintegy 50 további céggel bővülhet az űripar.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024