Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Wörner hamarabb távozik
(Rovat: Európai űrpolitika - 2021.01.10 13:15.)

Az év közepe helyett már március 1-jétől új főigazgató irányítja majd az Európai Űrügynökséget (ESA).

Tavaly év elején megírtuk, hogy a német Johann-Dietrich Wörner, az ESA jelenlegi főigazgatója, aki 2015. július 1-je óta tölti be ezt a tisztséget, nem jelölteti újra magát a posztra. Júniusban aztán formálisan is kiírták a pályázatot az űrügynökség új vezetője számára. Decemberben aztán az is kiderült, hogy az ESA Tanácsa 4 évre az osztrák Josef Aschbachert választotta az ESA következő főigazgatójának. Akkor úgy volt, hogy Wörner mandátuma 2021. június 30-án jár le.


Johann-Dietrich (Jan) Wörner, még február végéig az ESA főigazgatója. (Kép: ESA)

A legfrissebb információ, hogy Wörner idő előtt, már február végén távozik, így Aschbacher 2021. március 1-jétől kerül a főigazgatói székbe. Wörner döntésében több tényező is közrejátszott, beleértve azt is, hogy gyakorlott utódja – aki 2016 óta az űrügynökség földmegfigyelési programját vezette – tisztában van az ESA működésével. A következő, 2022-es miniszteri tanácsülés előkészítéséhez sem árt, ha a belépő új főigazgatónak több ideje marad az előkészítésre. A február végéig hátralevő rövid idő elegendőnek tűnik az átadás-átvételhez.


A március 1-jével hivatalba lépő Josef Aschbacher, az ESA következő főigazgatója. (Kép: ESA / Philippe Sebirot, 2016)

A most 66 éves Wörner azt tervezi, hogy visszatér a felsőoktatási-kutatási szférába, eredeti, építőmérnöki szakmájához. 1995 óta töltött be különböző vezető adminisztratív posztokat először a Darmstadti Műszaki Egyetemen, később a német, majd az európai űrügynökségnél.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023