Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Josef Aschbacher lesz az ESA főigazgatója
(Rovat: Európai űrpolitika - 2020.12.18 07:15.)

Ő váltja 2021. július 1-jétől Johann-Dietrich Wörnert az Európai Űrügynökség (ESA) élén.

Az ESA Tanácsa december 17-én nevezte ki az osztrák Josef Aschbachert az űrügynökség következő főigazgatójának. Wörner mandátuma fél év múlva, 2021. június 30-án jár le. Aschbacher megbízatása 4 évre szól.


Dr. Josef Aschbacher. (Kép: ESA / Philippe Sebirot, 2016)

A leendő főigazgató jelenleg is fontos feladatot lát el az űrügynökségnél, 2016 nyara óta ő az ESA földmegfigyelési programjának vezetője és az ESA egyik központja, a Róma közelében, Frascatiban található, a földmegfigyelés centrumának számító ESRIN (European Space Research Institute) igazgatója is.

Josef Aschbacher az Innsbrucki Egyetemen szerzett diplomát és doktori (PhD) fokozatot természettudományokból. 1985 és 1989 között kutatóként dolgozott az egyetem Meteorológiai és Geofizikai Intézetében. Az ESA-val 1990-ben, mint fiatal gyakornok került kapcsolatba. (Még egy indok arra, hogy a korosztályba tartozó olvasóink pályázzanak az űrügynökség hasonló, immár magyarok számára is nyitva álló rendszeres felhívásaira! – A szerk.) 1991-ről 1993-ig az ESA-t képviselte Délkelet-Ázsiában, Thaiföldön, egy bangkoki intézethez (Asian Institute of Technology) delegálva. Több mint három évtizedes munkatapasztalatot szerzett nemzetközi szervezetekben, az ESA mellett többek közt az Európai Bizottságnál és az Osztrák Űrügynökségnél is. 2001-ben programvezetőként tért vissza az ESA párizsi központjába. 2006-tól a Copernicus földmegfigyelési program megvalósításán dolgozott irodavezetőként, vagyis az ESA részvételét irányította az Európai Unió által kezdeményezett nagyszabású, azóta igen sikeres programban. 2014-ben nevezték ki az ESRIN egyik vezetői pozíciójába, ahol a földmegfigyelési programok tervezését, stratégia döntéshozatalát irányította.

Aschbacher személyében ezúttal nem az ESA „nagy”, vagyis a költségvetési hozzájárulások oroszlánrészét adó tagállamainak (Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia) egyik képviselője lett a kormányközi szervezet főigazgatója, hanem az egyik kisebb tagország polgárát választották a legmagasabb pozíció betöltésére.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024