Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ESA: főigazgató kerestetik
(Rovat: Európai űrpolitika - 2020.06.29 07:15.)

Az Európai Űrügynökség június 25-én kiírta a pályázatot, amelynek révén a szervezet új vezetőjét keresik.

Mint az év elején mi is megírtuk, az ESA jelenlegi német főigazgatója, Johann-Dietrich Wörner nem idul újra a pozícióért. Így 2021 közepétől biztosan más irányítja majd az Európai Űrügynökséget. A pályázatot június 25-én, egy nappal a 22 tagország küldötteinek részvételével megtartott tanácsülés befejezése után hirdették meg. A jelentkezéseket augusztus végéig várják.

Az ESA főigazgatója ideális esetben fiatalos, dinamikus vezető kell legyen, aki bírja az összes tagállam bizalmát és hatékonyan tud dolgozni az ügynökség érdekében – legalábbis a 66. születésnapját hamarosan ünneplő Wörner így gondolkodik majdani utódjáról. A jelöltnek mindenesetre vezetői gyakorlattal kell rendelkeznie akár állami, akár magánszervezetnél. Nem feltétlenül elvárás, de nyilván komoly előny, ha korábbi munkatapasztalata valamilyen űrprogramhoz kapcsolódik. Az sem árt, a tisztában van az Európai Unió űrrel kapcsolatos tevékenységével is. Mindenesetre csak valamely tagország – így akár hazánk – állampolgára jöhet szóba főigazgató-jelöltként.

A nyár végéig beérkező pályázatok alapján a tervek szerint az idei év végére ki is választhatják az új főigazgatót, aki 2021. júliustól veszi majd át Wörner pozícióját. Így fél év marad a zökkenőmentes átadás-átvétel lebonyolítására.

A múlt heti tanácsülésen egyébként Elodie Viau személyében új igazgatót választottak a távközlési program élére, a 12 éve ott szolgáló Magali Vaissiere helyett. A személyi változás szeptember 1-jén lép életbe. A tudományos program élén Günther Hasinger megbízását két évvel, 2023-ig meghosszabbították. A tagállamok képviselői a NASA-val kötött két együttműködési megállapodásra is rábólintottak. Az egyik a holdi Lunar Gateway űrállomás programjában való európai részvételről, a másik a marsi kőzetminta-visszahozó küldetésben való közös munkáról szól.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024