Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Wörner nem indul...
(Rovat: Európai űrpolitika - 2020.03.01 14:15.)

...újra versenybe az Európai Űrügynökség (ESA) főigazgatói posztjáért, amikor 2021 közepén lejár a mandátuma.

Johann-Dietrich Wörner 2015. július 1-je óta tölti be ezt a tisztséget. Most február 28-án egy blogbejegyzésében hivatalosan is bejelentette, amit eddig csak sejteni lehetett: megbízatása végén elhagyja az ESA-t. Wörner szerint az ügynökségnek egy új, fiatalabb vezetőre volna szüksége (ő jövőre, amikor lejár a megbízatása, 67 éves lesz). Wörner visszalépéséről már hónapok óta spekulációk keringtek, amit egy február eleji, a munkatársainak küldött körlevele csak megerősített. Ebben azt írta, hogy nem szeretné, ha megismétlődnének a 2018-ban történt események, amikor véleménye szerint egyesek kampányba kezdtek ellene.


Johann-Dietrich (Jan) Wörner, az ESA főigazgatója az idén január 15-én tartott szokásos évindító sajtótájékoztatóján. (Kép: ESA)

Az ESA főigazgatói feladatainak ellátására korábban négyéves időszakokra választottak szakembert. A 2015 közepén hivatalába lépett Wörner azonban 2018-ban két év hosszabbításra kért és kapott lehetőséget a tagországoktól, hogy zökkenőmentesen levezényelhesse a tavaly novemberben Sevillában lezajlott, Space19+ néven futó miniszteri tanácsülést és a hozzá kapcsolódó feladatokat. Az ESA legfőbb döntéshozó fóruma ugyanis háromévente ülésezik. Így Wörner 2021-ben valójában másfél főigazgatói időszak (6 év) után áll majd fel székéből. A 2018-as egyezség úgy szólt, hogy még további két, háromévesre csökkentett főigazgatói időszakot is megpályázhat. Ezzel a lehetőséggel azonban a jelek szerint már nem fog élni.

Wörner az ESA előtt a német űrkutatási szervezetet, a DLR-t (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) vezette. A továbbiakban újra oktatással és kutatással szeretne foglalkozni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021