Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

EU: 16 milliárd euró űrprogramokra
(Rovat: Európai űrpolitika, Galileo , GMES - Copernicus - 2018.06.28 09:15.)

A 2021 és 2027 közötti költségvetési időszakban ennyit szánna az Európai Bizottság programjai továbbvitelére, megerősítésére és bővítésére.

Elsősorban a Galileo és EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) műholdas navigációs rendszerről és a Copernicus földmegfigyelési programról van szó. Az előbbire az uniós költségvetés tervezete szerint 9,7 milliárd euró jutna, a Copernicus pedig 5,8 milliárdból gazdálkodhatna 2021 és 2027 között. További 500 millió eurót különítenének el új, biztonsági célú űrfejlesztésekre.

Maroą ©efčovič, az Európai Bizottság alelnöke szerint az unió ipari-gazdasági fejlődése és nemzetközi vezető szerepének biztosítása szempontjából nagyon fontosak az űrprogramok. A navigációval, helymeghatározással kapcsolatban gondoljunk például az önvezezető autók és a „dolgok internete” (Internet of Things, IoT) várható elterjedésére. A földmegfigyelő műholdas adatok pedig a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást is segíthetik.


A Copernicus program egyik Sentinel-2 földmegfigyelő műholdja. (Fantáziakép: Airbus Defence and Space)

Az Európai Bizottság szerint az Európai Unió következő ciklusra szóló hosszú távú költségvetéséről való gyors megállapodás alapvető fontosságú lenne a már sikeresen folyó űrprogramok zökkenőmentes folytatásához. Remélik, hogy nem ismétlődik meg a jelenlegi, 2014–2020-as időszakhoz kapcsolódó költségvetés elfogadása előtti hosszas huzavona.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024