Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Horvátország is európai együttműködő állam lett
(Rovat: Európai űrpolitika - 2018.02.20 14:15.)

Déli szomszédunk is csatlakozott az Európai Űrügynökség (ESA) PECS programjához.

Az erről szóló megállapodást 2018. február 19-én írta alá Zágrábban Blaženka Divjak, Horvátország tudományügyi és oktatási minisztere, az ESA főigazgatója nevében pedig Frédéric Nordlund, az ESA nemzetközi kapcsolati igazgatója. Ezzel Horvátország is belépett az ESA-csatlakozás „előszobájába”, vagyis az ESA európai együttműködő állama (European Cooperating State) lett.


Blaženka Divjak, Horvátország tudományügyi és oktatási minisztere, valamint az ESA főigazgatója nevében Frédéric Nordlund, az ESA nemzetközi kapcsolati igazgatója február 19-én Zágrábban írták alá a Horvátország PECS-csatlakozásáról szóló megállapodást. (Kép: ESA / Ministry of Science and Education of the Republic of Croatia / Iva Stupar)

Az ESA 2014-ben indította el a tárgyalásokat a horvát Tudományügyi és Oktatási Minisztériummal, amely az ESA felé képviseli az országot. Az első hivatalos tárgyalási fordulót 2015 májusában, Zágrábban tartották. Az egyezmény aláírásával Horvátország hivatalosan is az ESA 12. európai együttműködő államává vált, így nemcsak a PECS Bizottság munkájában vehet részt, hanem megfigyelőként jelen lehet az ESA Tanács és az annak alárendelt Bizottságok és az önkéntes programokat irányító testületek ülésein.

Az ESA főigazgatója kétévente találkozik azon EU-tagországok képviselőivel, amelyek még nem tagjai az űrügynökségnek, ahol áttekintik csatlakozásuk lehetőségét, helyzetét. Ezeken EU belépése óta Horvátország is részt vett, részben ennek eredménye a mostani PECS-csatlakozás. Az európai együttműködő állam státusz az egyezmény értelmében öt évre szól, de meghosszabbítható (amint hazánk esetében kipróbáltuk…).

Mint emlékezetes, a PECS program hivatalosan 2001-ben indult, elsőként Magyarország csatlakozott, 2003 áprilisában. Horvátország a 12. európai együttműködő állam lett, de a PECS-ben mostantól csak hat ország vesz részt (Bulgária, Ciprus, Horvátország, Lettország, Litvánia és Szlovákia). A 12 csatlakozó ország közül öt (Csehország, Románia, Lengyelország, Észtország és Magyarország) már az ESA teljes jogú, egy (Szlovénia) pedig társult tagja. Az EU tagállamai közül már csak Málta hiányzik a sorból, a szigetországnak csak együttműködési megállapodása van az ESA-val. (Nem csoda, hiszen jelen formájában a fix anyagi hozzájárulást előíró PECS megállapodás kedvezőtlen lenne Málta számára, mert a kis ország tagsági díja teljes jogú tagság esetén várhatóan jóval alacsonyabb lenne a PECS megállapodás szerinti minimum 1 millió eurós éves hozzájárulásnál.)


Az ESA tagállamai és együttműködő államai a horvát megállapodás aláírása előtti állapotban. A 22 teljes jogú tagállam (sötétszürke) mellett Kanada külön együttműködési megállapodás alapján vesz részt a szervezet munkájában, Szlovénia pedig társult tag. (Kép: ESA)

Horvátországra visszatérve, az aláírási ceremónián elmondták, hogy az ország számos, elsősorban szoftverfejlesztéssel foglalkozó cége érdeklődik a PECS programba történő bekapcsolódás iránt. Emellett számítanak több más intézmény bekapcsolódására is, amelyek közül a következőket említették: Ruđer Bošković Intézet (RBI), Meteorológiai és Hidrológiai Szolgálat (DHMZ), Nemzetvédelmi és Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DUZS), Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia (HAZU), valamint a Zágrábi Egyetem és más egyetemek különböző karai.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021