Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bővülő ESA
(Rovat: Európai űrpolitika - 2016.07.20 07:15.)

Szlovénia az Európai Űrügynökség (ESA) társult tagja lesz, Ciprus pedig a 11. európai együttműködő állama lett.

Zdravko Poèival¹ek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter és Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója 2016. július 5-én Párizsban írták alá a megállapodást arról, hogy Szlovénia az ESA társult tagjává (Associate Member) válik. A társulás feljogosítja Szlovéniát, hogy részt vegyen az ESA önkéntes programjaiban, valamint a különböző döntéshozó testületek munkájában, a nemzeti projektek céljaira pedig használhatják az ESA létesítményeit.


Zdravko Poèival¹ek (balra) Szlovénia gazdaságfejlesztési és technológiai minisztere és Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója 2016. július 5-én Párizsban írták alá a megállapodást Szlovénia társult taggá válásáról. (Kép: ESA)

Szlovénia a térségünk országai számára szokásos utat bejárva 2008-ban általános együttműködési megállapodást írt alá az ESA-val, majd 2010-ben európai együttműködő állam lett. 2015-ben összegezték a PECS részvételük tapasztalatait, azt sikeresnek ítélték. Szlovénia elsősorban a technológiafejlesztési és innovációs programok iránt érdeklődik, emellett az országban nagy hagyományai vannak a csillagászai és űrtudományi kutatásoknak. Az ESA felé az ország képviseletét a Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium látja el.

Szlovénia a Társulási Megállapodás ratifikációja, illetve az ezt követő szokásos diplomáciai eljárás után válik hivatalosan is az ESA társult tagjává. Érdekes, hogy Szlovénia – nem tudni, hogy önszántából vagy az ESA javaslatára – a társult tagság útját választotta. A társult tagság az ESA alapokmány szerint létező tagsági forma, a PECS-hez hasonlóan, de más feltételekkel, a tagság „előszobájának” tekintették. Eddig azonban csak Ausztria, Norvégia és Finnország voltak társult tagok. Előbbi kettő 1986-ban, utóbbi 1995-ben teljes jogú taggá vált, az azóta csatlakozott országok viszont ezt a formát kihagyva egy lépésben, illetve a PECS részvételük után lettek tagok. Szlovénia az első, amely a PECS után nem a teljes, hanem a társult tagságot választotta.


Szlovénia 2008-ban lett az ESA európai Együttműködő állama (ECS), akkor az egyezményt az ESA részéről René Oosterlinck jogi és külkapcsolati igazgató, szlovén részről pedig Mojca Kucler Dolinar felsőoktatási, tudományos és technológiai miniszter írta alá. Mögöttük Janez Jan¹a akkori szlovén miniszterelnök áll. (Kép: ESA)

Ciprus lett az ESA 11. európai együttműködő állama (ECS). Az erről szóló megállapodást Marios Demetriades ciprusi közlekedési, hírközlési és közszolgáltatásokért felelős miniszter jelenlétében 2016. július 6-án Nicosiában írta alá Frederic Nordlund, az ESA külkapcsolati igazgatója és Alecos Michaelides, a ciprusi minisztérium kabinetfőnöke.


Ciprus lett az ESA 11. európai együttműködő állama. (Kép: Ministry of Transport, Communications and Works, Cyprus)

Ciprus 2009-ben írta alá az ESA-val az általános együttműködési megállapodást. Az ESA előbb 2011-ben, majd 2015-ben a szokásos eljárással felmérte az űrtevékenységben érintett ciprusi cégek, egyetemek és intézetek lehetőségeit. Lehetséges együttműködési területekként a földmegfigyelést (azon belül különösen a vízkészletek felmérését, az erdőgazdálkodást, a mezőgazdasági felméréseket, a tengerhajózásra vonatkozó megfigyeléseket, a környezetvédelmet és a városfejlesztést), illetve az űrtudományokat, a navigációt, a távközlést és az integrált alkalmazásokat azonosították. A mostani aláírást követően kiválasztják a lehetséges PECS projekteket, azokból összeállítják a PECS Chartert, majd annak aláírása után az ESA megköti a ciprusi partnerekkel az első PECS-szerződéseket.

Jóllehet Ciprus a 11. európai együttműködő állam lett, valójában az ECS-országok közül Csehország, Románia, Lengyelország, Magyarország és Észtország már az ESA teljes jogú tagja, Szlovénia a társult tagja lett, így jelenleg az ESA európai együttműködő államai a következők: Bulgária, Ciprus, Lettország, Litvánia és Szlovákia. Az EU 28 tagállama közül Málta még csak általános együttműködési megállapodást írt alá az ESA-val (2012-ben), Horvátországnak pedig egyelőre semmilyen hivatalos kapcsolata sincs az ESA-val.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024