Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bulgária a tizedik
(Rovat: Európai űrpolitika - 2015.04.12 15:15.)

A héten a balkáni ország is aláírta az Európai Űrügynökséggel (ESA) az együttműködési megállapodást.

Bulgária a tizedik azon az úton, amelyre először Magyarország lépett 2003-ban. A PECS (Plan for European Cooperating States) egyezmény a teljes jogú ESA-tagság előkészítését szolgálja. Az együttműködés ezen formája a tagságot megelőző legszorosabb együttműködést jelenti az adott ország és az európai űrtevékenységet összefogó kormányközi szervezet, az ESA között. Célja a helyi űripar és az űrszektor fokozatos bevonása az ESA programjaiba. A korábbi PECS államok közül Csehország, Románia és Lengyelország már tagja az űrügynökségnek, Észtország és Magyarország pedig idén írta alá a csatlakozási szerződést.


A megállapodást Eric Morel, az ESA ipari, beszerzési és jogi ügyekért felelős igazgatója (balra) és Bozsidar Lukarszki bolgár gazdasági miniszter írta alá Szófiában, 2015. április 8-án. (Kép: Bolgár Gazdasági Minisztérium)

A bolgár kutatók – a többi volt szocialista országhoz hasonlóan – az egykori Interkozmosz program keretében már régóta megkezdték az űrtevékenységben való részvételt. Több műholdhoz készítettek berendezéseket és végeztek kísérleteket. Két jelentősebb saját műholdas programmal is büszkélkedhetnek. A Bulgaria-1300 (Interkozmosz-22) műhold 1981-ben, a bolgár állam fennállásának 1300. évében állt pályára. Szovjet műholdplatformra épült Bulgáriában, számos különböző kísérlettel a fedélzetén. Ugyanabban az évben startolt a Meteor-Priroda 2-4 (Meteor 1-31) műhold, szintén bolgár berendezésekkel.

Bulgária két űrhajóst is küldött Föld körüli pályára az Interkozmosz együttműködés során. Georgi Ivanov 1979-ben (Szojuz-33), Alekszandr Alekszandrov 1988-ban (Mir űrállomás, Szojuz TM-5 és TM-4) repült.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024