Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szlovákia még közelebb az ESA-hoz
(Rovat: Európai űrpolitika - 2015.02.18 13:15.)

Pozsonyban hétfőn aláírták a szerződést, amelynek értelmében Szlovákia az ESA európai együttműködő államává válik.

Ezzel északi szomszédunk lesz a kilencedik olyan ország, amely a teljes jogú tagságot megelőző legszorosabb kapcsolatot alakítja ki az Európai Űrügynökséggel (ESA). A sort még 2003-ban Magyarország és Csehország kezdte. Utánuk Románia, Lengyelország, Észtország, Szlovénia, Lettország és Litvánia következett. A PECS (Plan for European Cooperating States) egyezmény a teljes jogú ESA-tagság előkészítését, az adott ország űriparának, űrszektorának felkészítését, az ESA programjaiba való fokozatos bevonását szolgálja. S valóban, a korábbi PECS tagállamok közül Csehország, Románia és Lengyelország már tagja az űrügynökségnek, Észtország nemrég írta alá a csatlakozási szerződést, a magyar aláírásra pedig már csak február 24-éig kell várni.


(Kép: TASR)

Szlovákiának 2010 áprilisa óta van együttműködési megállapodása az ESA-val, most ezt emelték magasabb szintre. A február 16-án Pozsonyban tartott aláírási ceremónián az ESA-t Karlheinz Kreuzberg, a főigazgató kabinetjének vezetője, Szlovákiát Juraj Draxler oktatási, tudományos, kutatási és sportminiszter képviselte.

Amint arról néhány éve mi is írtunk, Szlovákiában hagyománya van az űrtevékenységnek, például az űrfizikai kutatásoknak és az űrhajózásnak. Korábban két szlovák kötődésű űrhajós is járt a világűrben: még csehszlovák színekben Vladimír Remek (1978), majd Szlovákia polgáraként Ivan Bella (1999). Most épül az első önálló szlovák űreszköz, az skCube, ami egy a magyar Masat-1-hez hasonló nanoműhold (CubeSat) lesz. Az ESA-val való együttműködésük többek között az űridőjárás kutatása, a műholdas adatok felhasználása földrajzi információs rendszerekben, a műholdas földmegfigyelési mérések ellenőrzése, a műholdas navigációs jelek terjedésének vizsgálata, az űrelektronika, az anyagtudományok területén ígéretes.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024