Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REJTVÉNY: Magyarország és egy másik
(Rovat: Európai űrpolitika, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2014.12.15 12:15.)

A Természet Világa Európával a világűrben című különszámának egy újabb kisorsolandó példányáért csak egy országot kell megnevezni.

A Természet Világa Európával a világűrben című, a borítólapokkal együtt épp száz oldalas, látványos és minden oldalán színes különszáma novemberben került az újságárusokhoz, 980 Ft-os áron. Az űrkutatás, az űrtevékenység, az európai és a magyar eredmények iránt érdeklődők számára kitűnő karácsonyi ajándék lehet belőle. A különszám megjelentetésének legfőbb indoka, hogy Magyarország hamarosan, várhatóan 2015 végétől teljes jogú tagként belép az Európai Űrügynökségbe (ESA).


A csatlakozási folyamat már megkezdődött, a magyar kormány tájékoztatta az ESA-t belépési szándékunkról. A következő lépés, hogy várhatóan még ebben az évben az ESA jelenlegi 20 tagországának képviselői szavaznak arról, hogy soraikba fogadják Magyarországot. Ezután 2015 elején kerülhet sor a szerződés ünnepélyes aláírására Budapesten. A megállapodás a ratifikációt követően lép majd életbe.

A teljes jogú tagságot egy hosszú, két ötéves cikluson át tartó előcsatlakozási folyamat előzte meg, ami alatt a magyar űrkutatás és űripar bizonyította, hogy felkészült az ESA-hoz való csatlakozásra. Európai együttműködő államként, a PECS (Plan for European Cooperating States) program keretében az évente befizetett összeg szinte teljes egészét magyar cégek és intézmények pályázati úton visszanyerték, hogy különféle ESA programokhoz járuljanak hozzá részvételükkel, illetve elősegítsék az űrtevékenység hasznosítását Magyarországon. Térségünk országai közül Csehország, Lengyelország és Románia már teljes jogú tagok az európai űrszervezetben.


A térképen az ESA jelenlegi 20 tagállama (kék), európai együttműködő államai (türkiz), valamint szerződéses partnerei (zöld). (Kép: Wikipedia)

Formaság ugyan, de közelgő tagságunk mégsem garantálja, hogy Magyarország lesz az ESA 21. tagállama. A mi kérelmünkkel együtt ugyanis egy másik európai államé is beérkezett, így az ESA a miénkkel egy időben arról is dönt majd. Az egyes csatlakozási szerződések életbe lépésének időpontjától függ tehát, hogy 2015-től a 21. vagy a 22. tagország leszünk-e a szervezetben.

Rejtvénysorozatunk második fordulójában azt kérdezzük olvasóinktól, hogy Magyarországon kívül melyik az a másik európai ország, amely 2015-től szintén megcélozta az ESA-tagságot. Segítségül annyit elárulunk, hogy egy Magyarországnál kisebb kelet-európai államról van szó, és ebben az összefüggésben a neve már szerepelt egy korábbi Űrvilág-cikkben is. A megfejtéseket e-mailben, a beküldő nevének megjelölésével együtt kérjük eljuttatni az urvilag@urvilag.hu címre, legkésőbb december 19-én (pénteken) éjfélig. A helyes választ beküldők között a Természet Világa Európával a világűrben című új különszámának egy ajándékpéldányát sorsoljuk ki és küldjük el postán.

A Természet Világát kiadó Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szívességéből a különszámnak összesen öt példányát tudjuk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. Közülük egy az elmúlt héten már „elkelt”, egy másikat most ajánlunk fel, de még ezután is három újabb rejtvényforduló következik – marad tehát alkalom a nyerésre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023