Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Románia lesz az ESA 19. tagállama
(Rovat: Európai űrpolitika, Üzlet és munkahely , Nyereség a kontinensnek - 2011.01.21 09:00.)

Térségünkből Csehország után egy másik állam is megelőz bennünket az Európai Űrügynökséghez (ESA) való csatlakozásban.

A Román Köztársaság tegnap, 2011. január 20-án egy újabb jelentős, az utolsó előtti lépést tette a teljes jogú ESA-tagság felé.


A csatlakozási dokumentumokat a bukaresti külügyminisztériumban látta el kézjegyével Jean-Jacques Dordain, az ESA főigazgatója (balra) és Marius-Ioan Piso, a Román Űrügynökség (ROSA) elnök-vezérigazgatója. (Kép: ROSA)

Az aláírási ceremónián mások mellett részt vett Teodor Baconschi román külügyminiszter és Dumitru Dorin Prunariu korábbi űrhajós, a ROSA tanácsának elnöke is. A még hátralevő utolsó lépés a parlamenti ratifikációs eljárás lefolytatása Bukarestben. Ha ez is megtörténik, várhatóan néhány hónapon belül, akkor Románia lesz az ESA 19. tagállama.

Románia űrtevékenysége közel 40 éves múltra tekint vissza. Eddig 30-nál több tudományos és technológiai űrkísérletben vettek részt. Az 1970-es és 80-as években az ország is aktív résztvevője volt az Interkozmosz programnak. 1992-ben Románia a volt szocialista államok közül az elsők között írt alá együttműködési megállapodást az Európai Űrügynökséggel a világűr békés célú kutatásáról. 2006-ban váltak az ESA társult tagjává. Románia az ESA űreszközei közül többek között a Cluster, a Herschel, a Planck, a SOHO és a Gaia programjában vállalt részt. Eredményeket értek el a földmegfigyelésben és a súlytalanságban végzett kísérletek terén is. (A román űrkutatást korábban kétrészes cikksorozatban mutattuk be, ld. a lap alján.)

Miközben örülünk annak, hogy ismét bővült azon európai országok száma, amelyek beléptek az űrkutatók „nagy családjába”, szomorúan kell megállapítanunk, hogy Magyarország megint lemaradt. Pedig – mint azt olvasóink tudják – a térségbeli országok közül épp hazánk kezdte meg elsőnek a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat, még 2007-ben! A folyamat azonban megakadt, és azóta sem sikerült újraéleszteni. Talán majd most... Az „ébresztőhöz” további motivációként érdemes megemlíteni, hogy a sorban a következő tagállam rövidesen Lengyelország lesz – még mindig előttünk. Mindez azt is jelenti, hogy a hazai űripar nehezen ledolgozható hátrányba kerül térségbeli versenytársaihoz képest, s a magyar kutatók lehetőségei is jóval elmaradnak attól, mintha mi is az ESA teljes jogú tagjai lennénk. Nekünk egyelőre marad a társulási (PECS) egyezmény...

Cseh Dávid – Frey Sándor

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024