Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy lépéssel közelebb Európához és a világűrhöz
(Rovat: Európai űrpolitika, Szakmapolitika , Nyereség az országnak - 2003.04.07 16:21.)

Magyarország csatlakozott az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (PECS). A program célja, hogy a résztvevők a lehető leghatékonyabban készüljenek fel a jövőbeli ESA tagságukra.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, a magyar űrkutatás felügyelő minisztere, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke a Magyar Köztársaság kormánya nevében 2003. április 7-én 11:30 órakor aláírta az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (Plan for European Co-operating States, PECS) történő csatlakozásról szóló megállapodást. Az ESA-t Jean-Pol Poncelet, az ESA stratégiai igazgatója (Director of Strategy) képviselte. Magyar részről megjelent többek között dr. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója, valamint a Magyar Űrkutatási Tanács és az Űrkutatási Tudományos Tanács tagjai.


Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter (jobbra) és Jean-Pol Poncelet, az ESA stratégiai igazgatója aláírja a szerződést (Fotó: ORIGO)

Az ESA (Európai Űrügynökség) 15 európai ország döntően az űrtevékenység műszaki fejlesztésével és alkalmazásaival (kutatással mintegy 15%-ban) foglalkozó, kormányközi szervezete. Az ESA éves költségvetése mintegy 2,9 milliárd euro. Az ESA fontos alapelve, hogy a befizetett tagdíjak jelentős része ipari megrendelések formájában visszakerüljön a tagországokhoz.

A PECS célja, hogy a résztvevő államok fokozatosan bekapcsolódjanak az ESA különböző programjaiba és tevékenységeibe, és ezáltal a lehető leghatékonyabban készüljenek fel a jövőbeli ESA tagságukra. Ennek érdekében a PECS program keretében fejleszteni kívánják az európai együttműködő államok, illetve az ESA és tagországai közötti együttműködést az űrtudományok és az alkalmazások területén. Létrehozzák, illetve megerősítik azt az ipari kapacitást, amely lehetővé teszi a teljes jogú tagság esetén a kívánatos szintű ipari részvételt. A PECS, mint a csatlakozó országok és az ESA közötti kizárólagos közvetítő program közvetett hozzáférést biztosít az ESA programjaihoz.

A PECS hatóköre az űrtudományokra, a Föld megfigyelésére, az űrtávközlésre, a navigációra, az élő és élettelen mikrogravitációs kutatásra és a földi háttéripari tevékenységre terjed ki. A PECS jellemző tevékenysége a tudományos projektek és/vagy kísérletek szervezése és az adatfeldolgozás. Fontos szempont a kis- és középvállalkozások (SME) tevékenységének támogatása is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023