Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az ESA pályázatai egyetemistáknak
(Rovat: Korszerű oktatás, Nyereség a kontinensnek - 2011.09.07 07:15.)

Az Európai Űrügynökség ballon- és rakétakísérletekre, valamint centrifugában végzendő kísérletekre írt ki idén is pályázatot. Magyar egyetemisták csoportjai is indulhatnak ötletekkel.

Az ESA újabb, immár harmadik „Forgasd meg a saját kísérleted” (Spin Your Thesis) felhívásában ún. hipergravitációs kísérletek lehetőséget ajánlja európai egyetemistáknak. A kiválasztott legjobb kísérleteket az ESA technológiai központjában, a hollandiai ESTEC-ben található centrifuga (Large Diameter Centrifuge, LDC) segítségével valósítják meg 2012 folyamán. A centrifugában elhelyezett és megforgatott minták legfeljebb 20g terhelésnek lehetnek kitéve. Olyan ötleteket várnak, amelyek néhány napra vagy hétre igényelnek hipergravitációs körülményeket. Mivel nem csak az ESA tagállamaiból, de együttműködő államaiból is jelentkezhetnek egyetemi csoportok, a lehetőség magyar hallgatók számára is nyitva áll. Sikeres pályázat esetén a költségekhez az ESA is hozzájárul. Előzetes regisztráció után a javaslatok beküldési határideje 2011. december 12. További információ és technikai részletek az ESA alább megadott honlapjáról kiindulva találhatók.


A centrifuga működés közben. (Kép: ESA)

Ugyancsak megjelent az ESA és a Svéd Űrkutatási Tanács idei felhívása magaslégköri kutatórakétán és ballonon végzendő kísérletekre. A BEXUS sztartoszférikus ballonok és REXUS magaslégköri rakéták „fedélzetét” kínálják fel az űrügynökség tagországaiból, valamint az együttműködő államaiból – így Magyarországról – pályázó egyetemi hallgatók számára. A kísérleti eszközöket Kirunából, Svédország északi részéről indítják majd. A BEXUS (Balloon-borne Experiments for University Students) sorozat 14. és 15. ballonja 2012 szeptemberében indul, a REXUS (Rocket-borne Experiments for University Students) rakéták sorozatának 13. és 14. darabját pedig 2013 márciusában bocsátják fel. Erre a pályázatra a jelentkezési határidő 2011. október 23. Részletek ugyancsak az ESA oktatási honlapján olvashatók (ld. az oldal alján).


Egy BEXUS ballon. (Kép: Swedish Space Corporation)

Mint arról „első kézből” többször is tudósítottunk, a tavalyi BEXUS felhívásra sikeres pályázatot nyújtott be a magyar CoCoRAD csapat, akik az eddigi akadályokon túljutva, hamarosan a TriTel és Pille dózismérőkkel fognak méréseket végezni egy magaslégköri ballon fedélzetén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021