Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rajzpályázat a Titanról
(Rovat: Korszerű oktatás, A Nap és bolygótestvéreink , Huygens - 2004.11.11 11:43.)

Az amerikai Planetary Society a Huygens szonda leszállására készülve rajzpályázatot hirdet a Szaturnusz Titan nevű holdjával kapcsolatban. Az internetes beküldési határidő november 28-a, vasárnap.

A pályázat fődíja egy utazás Németországba, az ESA darmstadti irányító központjába (ESOC), ahol a nyertes tanúja lehet a Titan felszínén való landolásnak.

Mi lehet a Titan ködös atmoszférája alatt? Vajon vannak-e a felszínen folyékony metánból álló tengerek? Milyen jellegzetes alakzatok láthatók és milyen színű lehet az égbolt? Mivel ezekre a kérdésekre jövő január 14-éig, az európai építésű Huygens szonda leereszkedésének napjáig még senki sem tudhatja a pontos választ, a pályázat keretében mindenki elengedheti fantáziáját!

Az alkotások a szonda leszállása közben, vagy már a felszínen feltáruló látványt ábrázolhatják. Az alsó korhatár 10 év. Két kategóriában (ifjúsági - 10 és 17 éves kor között, illetve felnőtt - 18 éves kortól) értékelik a pályamunkákat. Kategóriánként két-két első és tíz-tíz második díjat osztanak ki. A fődíj nyertese végül egy második körben, a négy első helyezett közül kerül ki. Az alkotások egy részét az irányító teremben is kifüggesztik majd.

A vállalkozó kedvűek további részleteket tudhatnak meg (angolul) a Planetary Society alább megadott honlapjáról, ahonnan az is kiderül, hogy hogyan kell az elkészült műveket beküldeni (elsősorban elektronikusan, bár levélben is lehetséges, de a határidő szűkösségére való tekintettel nem ajánlott).


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024