Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lesz-e európai nehéz űrhajó?
(Rovat: Európa igáslovai a világűrben - 2023.12.03 07:15.)

Folyik az európai teher- és személyszállító űrhajó tesztelése – bár egyelőre csak 1/6 méretben.

Az ArianeGroup még a 2022. szeptemberi Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson (IAC) jelentette be a SUSIE (Smart Upper Stage for Innovative Exploration) tervet. A valós SUSIE majd 12 méter magas, 5 méter legnagyobb átmérőjű, felhajtóerőt termelő (lifting body) szerkezet lesz, alsó részén hővédő csempékkel. Az Ariane-64 rakéta állíthatja majd pályára. Az első olyan űrhajó, mely személyszállításra is alkalmas lesz, akár öt asztronautát is fedélzetére vehet.

A SUSIE kisebb, teherszállító változata legkorábban 2028-ban repülhetne a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), felfelé 2, vissza 1 tonnát szállíthatna. A teljes méretű teher- és személyszállító változatok a jövő évtized legelején indulhatnának a StarLab űrállomáshoz. Ezeknek a SUSIE-knak az induló tömege 25 tonna, ezen belül a maximális hasznos teher 7 tonna lehet (40 m3 részben hermetikus térfogatban).


A 12 m hosszú és 5 m átmérőjű űrhajó az elképzelések szerint az Ariane-6 csúcsán startolna és teljes egészében újra felhasználható lenne. A légkörbe lépés nagy állásszöggel történne és az űreszköz teste termelne némi felhajtó erőt is. A földet érés hajtóművel, függőlegesen, „popóra” történne.


A koncepciót bemutató rövid videó. (Forrás: ArianeGroup / YouTube)

Első lépésként még októberben elkészült a SUSIE 1:6 méretarányú, 100 kg tömegű makettje (alsó kép), melyet novemberben elláttak egy sugárhajtóművel is. Ezzel a makettel szeretnék ellenőrizni a koncepció legkritikusabb elemeit, úgy mint a kis sebességű repülést, valamint a leszállóhely megközelítésének és a landolásnak a fázisait.


A SUSIE projektet egyelőre az ArianeGroup finanszírozza, és nem az Európai Űrügynökség (ESA) vagy annak tagállamai. Ugyanakkor az ArianeGroup kockázatvállalása érthető, hisz Európa szeretne saját űrhajót, és egyszer majd saját (kereskedelmi) űrállomást is.

A korábban említett sugárhajtóműves emelkedési, ereszkedési, lebegési teszteket majd ugrási, ejtőernyős ereszkedési és startmegszakításai tesztek követik, egészen 2025 nyaráig. Utána fog kiderülni, hogy az álomból valóság lesz-e…

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024