Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újraindul az élet Kourou-ban
(Rovat: Európa igáslovai a világűrben - 2020.05.09 08:15.)

Júniusban és júliusban is terveznek egy-egy indítást Francia Guyanából, miután enyhülnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások.

Európa űrközpontja az Egyenlítő közelében, Dél-Amerika északkeleti partvidékén fekszik, Francia Guyanában, Kourou mellett. A Guyana Űrközpont munkatársai közel két hónapig kénytelenek voltak szüneteltetni a tevékenységüket, a francia kormány intézkedései a COVID-19 koronavírus-járvány terjedését voltak hivatottak lassítani. Az üzemeltető francia Arianesapace vállalat szerint hétfőtől azonban a mérnökök és technikusok fokozatosan újra felvehetik a munkát a helyszínen – természetesen minden lehetséges (és kötelező) egészségügyi óvintézkedés betartásával. A közeli (?) jövőre nézve pedig átszervezik a munkafolyamatokat, például ahol csak megoldható, figyelnek a személyes távolságtartásra, és drasztikusan csökkentik az utazások számát.


(Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Vidéo du CSG – L. Boyer)

A sorban az első feladat a Vega hordozórakéta következő repülésének előkészítése. Ez június közepén kerülhet sorra. A Vega a tavaly júliusi indítási kudarc után térne vissza, majdnem 50 kisebb műhold alacsony pályákra való juttatásával. Akkor a második fokozat hibája miatt elveszett egy arab katonai kémműhold. Ezt a most következő indítást eredetileg március végére ütemezték, de közbeszólt a vírushelyzet. 2012-es bemutatkozása óta a júniusi lesz a Vega 16. startja.

Július végén az Ariane-5 nehézrakéta indítása következik Kourou-ból. Ahogy a legtöbb alkalommal, most is egyszerre két nagy, geostacionárius pályára szánt távközlési műhold lesz a hasznos teher. Az egyik az Intelsat, a másik a japán B-SAT megbízásából készült.

Amikor márciusban fel kellett függeszteni a startok előkészületeit, két orosz Szojuz hordozórakéta indítása is szerepelt a tervekben, az egyik áprilisban, a másik májusban. Ezek sem maradnak el, az év későbbi időszakában kerülnek sorra. Az orosz szakemberek várhatóan a nyár folyamán kezdik újra a munkát Kourou-ban. A két pályára állítandó katonai kémműhold az Egyesült Arab Emírségek (a 2019-ben megsemmisült űreszköz pótlására szánt Falcon Eye-2) és Franciaország hadserege (CSO-2, Composante Spatiale Optique-2) megbízásából készült.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024