Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Vega rakéta startra kész
(Rovat: Európa igáslovai a világűrben, Masat-1 - 2012.01.25 08:15.)

Befejeződtek az új európai hordozóeszköz utolsó tesztjei. A kitűzött indítási dátum február 9. Az orrkúp alatt lesz az első magyar készítésű műhold, a Masat-1 is.

A Vega rakéta bemutatkozó, VV01 számú útjára a francia guyanai Kourou űrközpontból indul. A startot előkészítő műveletsorozat még tavaly novemberben kezdődött, amikor az indítóálláson elhelyezték a P80 jelzésű első fokozatot. Ezt követte a szilárd hajtóanyagú második és harmadik fokozat hozzáadása, majd végül a folyékony üzemanyaggal működő negyedik fokozat (Attitude & Vernier Upper Module, AVUM) felszerelése. Az összes rakétafokozatnak átt kellett esnie egy mindenre kiterjedő ellenőrzésen. Január 13-án a teljes rendszert is tesztelték, a visszaszámlálás szimulációja közben. Az eredmény: az új Vega készen áll a startra.

A következő lépés a rakéta hasznos terhének felhelyezése és integrálása, majd utána a legvégső ellenőrzések végrehajtása, mielőtt február 9-én a rakéta a magasba emelkedik a dél-amerikai indítóhelyről. A Vega VV01 repülése során összesen 9 műhold áll majd pályára. Közülük hét CubeSat, vagyis kis egyetemi műhold Európából, amelyek egyike a budapesti Műegyetemen készített Masat-1. Repül még az olasz ALMASat-1 és LARES. Mivel ez egy újonnan megépített rakéta „szűzrepülése” lesz, a vele járó kockázat is nagyobb, mint ami általában amúgy is megvan egy rakétaindításnál. A mostani repülés elsődleges célja magának a rendszernek a kipróbálása, beleértve a hordozóeszközt, az indítási infrastruktúrát, a műholdak leválasztását, a földi irányítást is.

Ha minden jól vizsgázik, akkor vehetik használatba a rugalmasan megszabott feladatokra, változó megrendelői igények kiszolgálására tervezett Vegát. Különféle konfigurációkban akár egyetlen nagyobb, vagy a bemutatkozó repüléshez hasonlóan több kisebb műholdat is pályára tud majd állítani. Az elérni kívánt pályamagasságtól függően 300 kg és 2500 kg közötti a teherbírása. 700 km magasan húzódó poláris körpályára például 1500 kg hasznos terhet képes eljuttatni. Ezzel a viszonylag kis kapacitással a Vega kitűnően kiegészíti majd a Kourouból indított Ariane-5 nehézrakétákat, valamint a tavaly innen is bemutatkozott orosz gyártmányú Szojuzokat. Ezek nagyobb, illetve közepes terhek Föld körüli pályára állítására alkalmasak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024