Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Envisat műholdképek (majdnem) élőben
(Rovat: Envisat - 2006.12.07 20:31.)

Az ESA földmegfigyelő mesterséges holdjával folyamatosan készülő képeket kb. 2 órás késéssel bárki nézegetheti.

Érdekelné valamilyen természeti jelenség, esemény a Föld felszínén, amely a világűrből is látható? A nemrég indított MIRAVI honlap (amely elérhető e cikk végéről) szabadon, regisztráció nélkül használható. A világ legnagyobb földmegfigyelő holdja, a 2002-ben indított európai Envisat MERIS detektorának felvételei időrendben sorakoznak, de dátum és földrajzi koordináták szerinti keresést is indíthatunk. (A Föld térképének megfelelő pontjára navigálva a szélességi és hosszúsági adatok automatikusan frissülnek a keresőablakban.) Az archívumot 2006 májusáig visszamenően töltötték fel.


Szicília az Envisat képeit közzétevő honlap keresőtérképén. Példánkban az Etnáról készült űrfelvételt szeretnénk találni. (MIRAVI honlap: Chelys srl.)

Bár a felvételek igazán látványosak lehetnek – különösen ha nincs éppen sűrű felhőzet –, tudományos célokra ennél mégis sokkal több információt használnak. A MERIS tizenöt különböző hullámhossz-tartományban dolgozik. Az itt látható képeket azonban ezeknek csak egy kis része alapján állítják össze, méghozzá úgy feldolgozva, hogy a szabadszemes megfigyelés érzetét keltsék.

Az Envisat 800 km magas poláris pályán kerüli meg a Földet. Tíz tudományos berendezése közül csak az egyik a közepes felbontású képelkotó spektrométer. A MERIS műszer háromnaponta nyújt globális lefedettséget. A képekhez napfényre van szükség, ezért például Skandinávia északi részén mostanság hiányosak a felvételek. (Márciustól ugyanez az Antarktiszra lesz igaz.)


Az éppen most újabb kitörést produkáló, 3350 m magas Etna, földrészünk legnagyobb működő vulkánja. A 260 m felbontású Envisat MERIS felvétel a MERIVI adatbázisból letölthető egyik nagyobb kép egy részlete, 2006. november 7-én délelőtt készült. Jól látszik, hogy a füstöt merre fújja a szél. A mostani kitörés szeptember elején kezdődött és november 5-én vált igazán aktívvá. (Kép: ESA)

Élvezetes keresgélést kívánunk!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024