Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ezer látványos űrfelvétel
(Rovat: Envisat, A hét képe - 2006.07.14 10:13.)

Az ESA földmegfigyelő programjának képgalériájába júniusban került be az ezredik felvétel.

A képek nem csak látványosak, hanem szöveges információ is kiegészíti őket. Így a földfelszín számos fontos vagy érdekes helyéről, természeti jelenségéről találhatunk nagyfelbontású űrfelvételeket az adatbázisban. A rendszerben kereshetünk földrajzi hely szerint, a forgő földgömb megfelelő kontinensére kattintva. Emellett kulcsszavas keresés, valamint a képeket készítő mesterséges holdak szerinti keresés is elérhető.

A legtöbb kép forrásai az ESA földmegfigyelő holdjai, az ERS-1, ERS-2 és az Envisat. Ez utóbbinak a három képalkotó műszere az ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar, fejlett apertúrszintézis-radar),a MERIS (Medium Resolution Imaging Spectrometer, közepes felbontású képalkotó spektrométer) és az AATSR (Advanced Along-Track Scanning Radiometer, a pályamenti mozgás irányában pásztázó radiométer).

Az ASAR rádióhullámokkal tapogatja le a szárazföldi felszínt és a jégtakarót, információt ad a földhasználtról és a vegetációról. A MERIS a látható és infravörös tartományban dolgozik, a felszínt, a felhőzetet mutatja a nappali oldalon. Az AATSR a szárazföld és az óceán felszínének hőmérsékletéről gyűjt adatokat, segítségével pl. erdőtüzek lokalizálhatók.


Budapest és környéke az ESA képgalériájából, az ERS-2 apertúraszintézis-radarjával (SAR) készült felvételek kombinációjából előállított képen (vörös: 2003. június 15., zöld: 2004. február 4., kék: 2003. szeptember 28.)

Emellett a képtárban találkozhatunk a várakozásokat túlteljesítő európai Proba – eredetileg egy technológia kísérleti műhold – felvételeivel, valamint más űrügynökségektől együttműködések keretében kapott képekkel. Ilyenek pl.a francia SPOT-holdak, az amerikai Landsat-sorozat, a dél-koreai KOMPSAT-1 vagy a japán ALOS. A műholdképek mellett globális űrfotó-mozaik, radaros magasságmérésen alapuló digitális domborzati modell és átlagos tengerfelszín-hőmérsékleti térkép is található az adatbázisban. A képek száma folyamatosan növekszik, e cikk írásának pillanatában már 1008. A felvételekből alkalmanként mi is válogatunk (néhány megtekinthető a lenti linkeket követve).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024