Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kipukkad a Mars-lufi?
(Rovat: Emberes Mars-utazás? - 2015.03.09 07:15.)

Folynak a Mars One program előkészületei. Legalábbis az, ami nem kerül (sok) pénzbe, vagy éppen hozza a pénzt. Az a fránya felderítő űrszonda azonban csak nem akar készülni...

Az első, soha vissza nem térő telepesek Marsa utaztatására készülő Mars One program keretében befejezték a jelöltek kiválogatásának második körét. A több mint 200 000 jelentkező közül az első körben tavaly a beküldött anyagaik alapján 1058-at válogattak ki. Közülük 660-at szóban is meghallgattak, végül 100-ra csökkent a jelöltek száma. Úgy tűnik, gondosan ügyeltek a nemek arányára, 50 férfi és 50 nő került a harmadik körbe. Közülük 38-an USA állampolgárok, míg Kanada és Ausztrália 7–7 fővel képviselteti magát. (Magyarországról az első kör 200 ezer jelöltje között még hét jelentkező volt, de közülük már a második körbe sem jutott el senki.) A jelöltekre további alkalmassági vizsgálatok várnak, a küldetésre 24 kiválasztottat szándékoznak felkészíteni – ha egyáltalán lesz ennyi, az egyre szigorodó követelményeknek megfelelő jelölt...


A jövő évtized (egyirányú) emberes marsutazását előkészítő űrszondának 2018-ban kellene útnak indulnia a vörös bolygó felé. Ha elkészül... (Fantáziakép: Mars One)

A telepeseket csak a jövő évtizedben indítanák útnak, azonban előkészületként már a 2018-as indítási ablakban odaküldenének két automata szondát. Az egyik a majdani távközlési összeköttetést biztosító, a Mars körül keringő reléállomás lenne, a másik az emberes leszállás technológiáját lenne hivatva kipróbálni. A Mars One az előbbi koncepciójának és tanulmánytervének kidolgozásával a Surrey Satellite Technology Ltd.-t bízta meg, a leszállóegység előzetes papírmunkáját a Lockheed Martinnal készíttették el. A Space News kérdésére mindkét cég képviselői megerősítették, hogy a tanulmányokat elkészítették, a munka folytatására azonban nem kaptak újabb megbízást a Mars One-tól. Mindkét cég képviselője kijelentette, hogy készek a munka folytatására.

Eközben a Mars One januárban bejelentette, hogy kiválasztottak egy egyetemi kísérletet a leszállóegységre, amelyet változatlanul a 2018-as indítási ablakban küldenének a Marsra, a szonda fejlesztésének állásáról azonban nem közöltek további információkat. A vállalkozás alapítója, Bas Landsdorp azt nyilatkozta a Space News-nak, hogy most minden erejüket a Massachusetts Műszaki Egyetem (MIT) hallgatói által készített tanulmány cáfolatára fordítják. Az MIT hallgatói ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a Mars One tervezési hibái miatt a vörös bolygóra érkező telepesek néhány hónapon belül meghalnának.

A Lockheed Martin azt nyilatkozta, hogy a Mars One számára tervezendő szonda alapjául a 2007-es Phoenix és a 2016-ban indítandó InSight szolgál, mindamellett, ha rövid időn belül nem kapnak megbízást a szonda elkészítésére, akkor irreálissá válik a 2018-as indítási ablak elérése, ami természetesen az egész Mars One csúszását vonná maga után.


Ötletekben, rajzokban, tervekben, szövegben nincs hiány... (Fantáziakép: Mars One)

Apró homokszem került talán a gépezetbe? De sebaj, mert a vállalkozás honlapján az „adományvonal” és a webshop fennakadás nélkül működik. Az egyszeri támogatás mellett néhány kattintással bárki felajánlhat havi 5–200 dollár közötti rendszeres anyagi támogatást. Ezt sokan meg is tették, Magyarországról például ez év elejéig 1044 dollár adományt könyveltek el. Bölcsen tartózkodóbbnak mutatkoznak a bosnyákok és az örmények, a két országból csupán 1–1 dollár adomány érkezett. Lehet, hogy ők viszont a webshopban tankoltak fel Mars One-os matricából, poszterből, bögréből, pólóból és sok más csodából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024