Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Murmanszk és a Ribacsij-félsziget - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról
(Rovat: ELTE műholdvevő állomás - 2006.03.05 08:08.)

A sarki tél végén, a nappalok hosszabbodtával ismét tudunk nappali felvételeket készíteni a magas szélességek területeiről is.

Bár a nap már rendszeresen kisüt Murmanszkban, a Barents-tenger partján, a szárazföld még mindenütt havas. A tenger viszont jégmentes; ezt viszont nem a melegedő klíma, hanem a Golf-áramlat folytatása, az Észak-Atlati áramlás által idejuttatott melegebb víz okozza.


Murmanszk városa a szárazföldbe mélyen benyúló Kolai-öböl (táplálói a Tuloma és a Kola folyók) keleti partján található. A tengerben látható fehér foltok nem jégtáblák vagy jéghegyek: keleten a kisebb a Kigyin-szigetet, nyugaton a nagyobbak a Ribacsij-félszigetet formázzák.

A jégmentes kikötőjű Murmanszk mindig fontos szerepet töltött be az orosz tengerészeti hadtörténetben. Ez az európai Oroszország egyetlen olyan jégmentes kikötője, amely szabadon megközelíthető a világtengerről (a Fekete-tengert a török tengerszorosok lezárják). A második világháborúban Murmanszk volt a szövetségesek Oroszországba irányuló atlanti szállítási útvonalának végpontja. A háborút követően is ez maradt az ország legfontosabb haditengerészeti támaszpontja, és az ma is.

A TERRA műhold MODIS-felvételét március 1-jén rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024