Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vége a Deep Impact szondának?
(Rovat: Deep Impact - 2013.09.12 07:15.)

Egyelőre még próbálkoznak kapcsolatba lépni a NASA veterán üstököskutató űrszondájával, de lehet, hogy már hiába.

A 2005-ben indított Deep Impact és a földi irányítás között augusztus közepén szakadt meg a rádiókapcsolat. A legutolsó kommunikáció augusztus 8-án történt. Azóta az űreszköz ellenőrizhetetlen forgásba kezdett, egy fedélzeti számítógépes hibát követően. Feltehetően a számítógép folyamatosan újraindítja magát. Nem világos, hogy a szonda napelemei hogyan állnak, és hogy az akkumulátorai meddig bírják töltéssel. Meglehet, hogy mostanra már le is merültek, de akár még egy hónapon át is működhetnek – ezért aztán a NASA szakemberei még nem adták fel, hogy sikerül helyreállítani a kapcsolatot az űrszondával.

A Deep Impact fő célját, a Tempel-1 üstökös megközelítését és egy lövedék küldését az üstökösmagba 2005 júliusában már teljesítette. Jó állapotának köszönhetően ég egyszer használták, immár csak passzív megfigyelésere: 2010 novemberében a Hartley-2 üstökös közelében repült el. 2012 februárja és áprilisa között nagyobb távolságból adatokat gyűjtött a Garradd-üstökösről. Legutóbb az idén novemberi napközelsége felé tartó ISON üstököst fényképezte távolról. Könnyen meglehet, hogy ez volt utolsó üstököscélpontja, holott még számoltak vele, hogy esetleg 2020-ban közel kerülhetne egy kisbolygóhoz. Ha lenne az űrszondának „kilométerórája”, most 7,58 milliárdot mutatna: ennyi kilométert repült már a start óta.

A Deep Impact korábbi, idén januári képeiből összeállított sorozat az ISON üstökös mozgását mutatja a csillagos háttér előtt. (Film: University of Maryland / NASA)

Az ISON üstökös újabb megfigyelésére a júliustól szeptemberig tartó időszak volt az űrszonda számára megfelelő. A váratlan – bár az űreszköz korára való tekintettel nem meglepő – hiba azonban azt is megakadályozta, hogy a nyári adatok eljussanak a Földre – mondta Mike A'Hearn, a Deep Impact programját vezető kutató.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024