Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A gyűrűs bolygó gyűrűs holdja?
(Rovat: Cassini - 2008.03.07 08:15.)

A Cassini-szonda méréseiből azt valószínűsítik, hogy a Szaturnusz eddig „unalmasnak” gondolt Rhea nevű holdja körül gyűrű lehet.

A 2005. novemberi megközelítéskor végzett helyszíni mérések eredményét és abból levont érdekes következtetéseket a Science magazin mai száma közli. Eszerint a Rhea lehet az első hold a Naprendszerben, amely körül törmelékdarabokból álló gyűrűt találtak. Az erre utaló bizonyítékok közvetettek. Amikor a Szaturnuszt és holdrendszerét vizsgáló Cassini elhaladt a Rhea közelében, a hold körüli térségben – várakozásaikkal ellentétben – igen kevés elektront detektáltak. Ez valami különlegesre utalt, hiszen más holdak esetén nem találkoztak ilyen jelenséggel. Az egyetlen épkézláb magyarázat, amit eddig találtak, a gyűrűk jelenléte lehet.


A jeges, kráterezett felszínű Rhea átmérője kicsit kevesebb, mint a mi Holdunkénak a fele. A felvételt a Cassini 2007. november 29-én 1,3 millió km távolságból készítette. (Kép: NASA/JPL/Space Science Institute)

A feltételezett gyűrűk anyaga – bizonyára centiméteres-méteres nagyságú vízjégdarabok – elnyeli a töltött részecskéket, amelyeknek amúgy jelen kellene lenni, hiszen a Rhea a Szaturnusz magnetoszféráján belül tartózkodik. Magukat a gyűrűket a Cassini ugyanakkor még nem „látta”. A kutatók remélik, hogy a meghosszabbított program során alkalmuk lesz ismét közelről vizsgálni a Rheát.


Fantáziarajz a Szaturnusz második legnagyobb holdjának gyűrűiről. (Kép: NASA/JPL/JHUAPL)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024