Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb érv a Titan tavai mellett
(Rovat: Cassini - 2007.01.13 08:58.)

Van-e folyékony szénhidrogén a Szaturnusz óriásholdjának felszínén? A legfrissebb válasz ismét: igen.

Az elmúlt évek földi és űrszondás megfigyelései számos esetben látszólag ellentmondtak egymásnak. Egy most közölt eredmény azonban az eddigi legerősebb bizonyíték arra, hogy a holdon ma is van globális folyadék-körforgás, amelynek során az esőként lehullott csapadék folyókban folyik le, majd tavakban gyűlik össze – írja az [origo] cikkében Kereszturi Ákos.

A NASA Cassini-űrszondájának 2006. júliusi Titan-megközelítése alkalmával készült radarmegfigyelések eredményeit most hozták nyilvánosságra. Számos gyenge radarvisszaverő-képességű terület mutatkozott az északi féltekén a 70. és a 83. szélességi fok között, melyek simaságuk, alakjuk és a hozzájuk kapcsolódó, folyókra emlékeztető képződmények alapján tavak, illetve tómedrek lehetnek. Eddig legalább 75 ilyen radarsötét területet találtak, amelyek mérete 3 és kb. 70 km közötti. A tavak peremvidéke változatos; néhol éles, más esetekben fokozatosan alakul át a felszín jellege a tómeder és a környező terület között. A tómedreket nem minden esetben tölti ki teljesen folyadék. A részlegesen feltöltött jelleg arra utal, hogy a folyadékszint változó lehet, időnként akár ki is száradhatnak a képződmények.


Az új radarmérések által lefedett kb. 140 m széles sáv. A színek a felszín radarvisszaverő képességét jelzik: minél sötétebb a terület, annál gyengébben veri vissza a radarhullámokat. A legkisebb megkülönböztethető részletek 500 méteresek. (Kép: NASA/JPL/USGS)

Bár még mindig nem zárható ki teljesen, hogy a tómedencéket valamilyen kis sűrűségű, a holdon eddig megfigyelteknél sötétebb, szilárd és finomszemcsés üledék tölti ki, a legvalószínűbb az, hogy a medrekben folyékony metán, esetleg metán-etán keverék hullámzik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021