Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mégis lehetnek tavak a Titanon
(Rovat: Cassini - 2006.08.09 13:36.)

A Cassini-űrszonda legutóbbi radarképei alapján a kutatók véleménye most az, hogy a Szaturnusz óriásholdján mégis vannak metántavak.

A legújabb eredményekről nemrég számolt be részletesen az [origo]-ban Kereszturi Ákos. Korábban mi is megírtuk, hogy éppen a Cassini megfigyelései alapján a felszíni tavak, tengerek létét megkérdőjelezték. A szonda legutóbbi, július 21-i Titan-közelsége idején készült új radarfelvételeken viszont olyan lapos területek is mutatkoznak, amelyek felszíne rendkívül sima. Néhol kanyargó folyásnyomok vezetnek a sima foltokba, és van, ahol a beléjük torkoló csatornaszerű mélyedés fenekét is ezt a radarsötét anyag (folyadék?) tölti ki. A tavakra emlékeztető foltokat néhol világosabb gyűrűk övezik, amelyek akár a tó partvidékén kivált üledékek is lehetnek - földi megfelelőik talán a száraz területeken lévő időszakos tavak partján mutatkozó sókiválások. A tavak mérete néhol a 10 km-t is meghaladja, és összetett folyásrendszer kapcsolja egybe őket. A jelenlegi megfigyelés az északi sarkvidéken lévő tavakra utal, míg a Cassini egy korábbi észlelése a déli poláris vidéken mutatott ki egy hasonló képződményt. Az eddigi megfigyelések alapján tehát a tavak a Titan sarkvidékein fordulnak elő. Ez egybevág azzal, hogy a konvektív felhők (amelyekből legnagyobb az esély a csapadékhullásra), szintén poláris területek felett mutatkoznak, emellett a sarkvidék alacsonyabb hőmérséklete elősegítheti az illékony folyadékok hosszabb felszíni megmaradását.


A radarképen látható sötét foltok olyan sima területek, amelyeket talán folyékony metán, esetleg metán-etán keverék tölt ki. A felső kép centruma az északi szélesség 80. foka körül van, és egy 420 × 150 km-es sávot fed le. Az alsó kép kicsit délebbre, az északi szélesség 78. fokánál, egy 475 × 150 km-es területről készült.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024