Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Tengerek helyett homok a Titanon
(Rovat: Cassini, Huygens - 2006.05.14 08:32.)

A Cassini mérései szerint metántavak és -tengerek helyett homok boríthatja a Szaturnusz holdjának felszínét. Az ESA eközben látványos (színes és „zenélő”) animációkat készített a Huygens tavaly januári leszállásáról.

Amint arról az [origo] részletesen beszámolt, a Cassini tavaly októberben készült radaros mérései szerint a Titan „tengereiben” kb. 100 méter magas dűnéket találtak. Az egyenlítői vidéken lévő dűnék több száz kilométer hosszan, szabályos vonulatokban futnak, mutatva a tartósan fújó szelek hatását. A képek további érdekessége, hogy a dűnék meglepően hasonlítanak a földi sivatagokra. Egyelőre kérdés, hogy mi hozta létre a dűnék anyagát.

Hosszú éveken keresztül általános vélemény volt a szakemberek között, hogy a Szaturnusz óriásholdja, a Titan felszínén folyékony metánból álló tavak és tengerek létezhetnek. Erre utalt a légköri metán jelenléte, amely ezekből kaphat utánpótlást. Másrészt néhány, még a Földről végzett radarvizsgálat alapján néhol igen sima felületek mutatkoztak. A Szaturnusz körül 2004-ben pályára állt Cassini-űrszonda radarmegfigyelései során nem akadtak a sima felszínű metántengerekre, és a spektroszkópiás megfigyelések sem kedveztek ennek az elgondolásnak. Ugyanakkor a Huygens nevű leszállóegység ereszkedése közben olyan területeket örökített meg, amelyek folyékony és sima felszínekre, peremükön tengerpartokra, a kiemelkedéseken pedig folyóvölgyekre emlékeztettek.


A Titan felszíne , ahogyan a Huygens leszállóhelye fölött 5 km-es magasságból lenne látható „halszemoptikával”. A képet a 2005. január 14-i leereszkedéskor készített felvételekből állították össze. (ESA/NASA/JPL/University of Arizona)

A napokban az ESA nyilvánosságra hozta az eddigi legszebb animációt az európai építésű szonda ereszkedéséről. A videó a légköri ereszkedés 147 percét mutatja be 4 perc 40 másodperc alatt, a szonda nézőpontjából. A látványos videó mellett készítettek egy inkább technikai jellegű anyagot is, amelyet sztereóban hallgatva a bal hangszóróból hallható zajok a szonda forgási sebességére és a hőpajzs leválására, illetve az ejtőernyő nyitására és a talajt érésre utalnak. A jobb oldali hangszóróból eközben az hallatszik, ahogy 13 különféle magasságú csengőhanngal kódolták, amint a DISR műszer különböző adatokat továbbított a Cassini felé. (Zenei élménynek sem utolsó, de a több mint 80 Mbyte letöltéséhez kis türelem és szélessávú kapcsolat kell.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023