Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Enceladus gejzírei
(Rovat: Cassini, Távoli világok kutatói , A hét képe - 2005.12.05 09:26.)

Ami a Cassini korábbi adataiból már sokak számára nyilvánvaló volt, most bebizonyosodott: az Enceladuson gejzírek vannak.

A Cassini korábbi méréseiből már következett: a hold egyes hasadékaiban jóval magasabb a hőmérséklet a környező területekénél. Az átlagos 70-80 K-hez képest 90-91 K-es hasadékok is vannak. Ezt nem könnyű megmagyarázni, de a Jupiter Europa holdjának korábbi vizsgálatai segítséget nyújthatnak. A hő minden bizonnyal a jégkéreg alól származik, valószínűleg egy egybefüggő folyékony vízrétegből. Ezt a vízréteget (ha tényleg létezik) az árapályerők által keltett hő, az ún. árapály-fűtés tartja folyékony halmazállapotban. Ahol a kéreg felső része elvékonyodott, netán a kéreg folyamatos újraképződése zajlik, ott magasabb hőmérsékletű területekre számíthatunk. Ezekből az eredményekből már többen arra következtettek, hogy innen (olykor talán hatalmas kitörések formájában) részecskék hagyhatják el a holdat.

A korábbi feltételezés a Cassini legújabb felvételein bizonyosságot nyert. A képeken jól látható, amint a felszínről anyag hagyja el a holdat. A legszemléletesebben ezeket a kiáramlási helyeket gejzíreknek nevezhetjük, noha geológiai értelemben jelentősen különbözhetnek földi társaiktól. Az alábbi képeken a Cassini felvételeiből válogattunk.A Cassini korábbi eredményei már megmutatták, hogy ahol a hold kérge vékonyabb, ott nagyobb a hőmérsékletGejzírek az Enceladuson - a látható képen...... és hamisszínes felvételenAz Enceladus kérgének egyik szerkezeti modellje

Forrás: Space News Blog

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021