Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szaturnusz: újabb képek és az első tudományos eredmények
(Rovat: Cassini, Távoli világok kutatói , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2004.07.02 09:26.)

A sikeres pályára állás napján 61 felvétel érkezett a gyűrűrendszerről, amelyben igen finom és vékony részletek, valamint eddig soha nem látott, különleges jelenségek figyelhetők meg.

Csütörtökön (július 1-én) 19 órakor a NASA sajtótájékoztatót tartott a Cassini-Huygens pályára állásával kapcsolatban. A küldetés vezető tudósai ismertették az elmúlt nap eseményeit és bemutatták a legérdekesebb felvételeket, majd vázolták az előzetes tudományos eredményeket. Külön szó esett a gyűrűkről és a mágneses térrel kapcsolatos felfedezésekről.

A pályára állás napján összesen 61 kép érkezett a gyűrűrendszerről. A képek többségén a gyűrűk napsütötte oldala látszik, ahol a fényesebb részek egyben a vastagabb és egyben sűrűbb gyűrűket jelentik (lásd korábbi cikkünkben). Ezek rendkívül apró jégkristályokból állnak és az odaérkező fény nagyobb hányadát verik vissza, mint a rések ritka anyaga, amik nagyságrendekkel kisebb sűrűségűek. Az F- és G-gyűrű közötti résen való áthaladás után viszont a Cassini csak a gyűrűrendszer árnyékos oldalát (alját) tudta leképezni. Innen a sűrűségeloszlás pont az ellenkező arcát mutatta. A napfény a rések ritka anyagán áthaladt és közben szóródott az apró jégkristályokon, ezért itt ezek a területek voltak a világosabbak, míg maguk a gyűrűk elnyelik a fényt és csupán kevés foton képes átjutni rajtuk, majd szóródni - olvasható a küldetés hazai honlapján, a Szaturnusz.elte.hu oldalon.

Forrás: ORIGO

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024