Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Önjáró hajók műholdas irányítása
(Rovat: Biztonságos közlekedés, Navigáció és térképészet , Új eszközök és anyagok - 2018.01.07 08:15.)

Az ESA és a Rolls-Royce megvizsgálja, hogyan hasznosíthatók az űrtechnológia nyújtotta lehetőségek az önjáró és távirányítású hajók irányítására.

Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója november végén írta alá azt a megállapodást a Rolls-Royce cég Ship Intelligence részlegével, amelynek értelmében kibővítenék az űrtechnika hajózási alkalmazásait, elsősorban annak érdekében, hogy csökkentsék az emberi hibák lehetőségét, és a legénység a fontosabb feladatokra összpontosíthassa a figyelmét.

Terveik szerint megvizsgálják, hogyan lehet a különböző műholdas rendszerek szolgáltatásait hasznosítani, például a műholdas helymeghatározást, a műholdas távközlést, és miként lehet a földmegfigyelési adatokat felhasználni. Az együttműködés keretében kifejlesztik és kipróbálják a hajók és a szárazföld közötti kapcsolatot biztosító, új, integrált földi alapú és műholdas alapú rendszereket, amelyek fejlesztésén az ESA a „Műholdak az 5G céljaira” (Satellite for 5G, S45G) kezdeményezése keretében már egy ideje dolgozik. Az S45G célja az integrált földi és műholdas 5G szolgáltatások fejlesztése.


Az önjáró dokkolórendszer a hajóút első és utolsó szakaszát automatizálja, és egészen a rakpartig elvezeti a hajót. A kikötői mólók és a kikötőhely pontosabb azonosításához a kikötői létesítményekre szerelt, kiegészítő rádióadók jeleit is felhasználják. (Kép: Rolls-Royce Plc)

A kommunikációs szolgáltatások új generációját jelentő 5G célja a hálózatok harmonikus integrálása, amelynek eredményeképpen a fix és a mobil szolgáltatások olyan egysége jön létre, amelynek a műholdas szolgáltatások is szerves részét alkotják. Az ESA ilyen irányú fejlesztései területén különös hangsúlyt fektet a közlekedési szektorra, a tengerhajózásra és a légi forgalomra éppúgy, mint a szárazföldi közlekedésre.

Az egységes űralapú és földi szolgáltatás lehetővé teszi majd az önjáró hajók kereskedelmi alkalmazását, valamint ösztönzőleg hat az innovációra a jövő kereskedelmi hajói, a teherhajózás logisztikája és az intelligens kikötők területén. A fejlesztési együttműködés kiterjed a műholdas kapcsolatok technológiájának fejlesztésére, valamint azoknak a biztonság szempontjából kritikus szoftvereknek a fejlesztésére és tesztelésére, amelyek életképessé tehetik az önjáró hajózást. A Rolls-Royce navigációs és távközlési berendezéseit az ESA az ESTEC űrközpontjában fogja tesztelni.


A hajóforgalom követése műholdak segítségével. (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024