Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Műholdakkal a repülés biztonságáért
(Rovat: Biztonságos közlekedés, Új eszközök és anyagok - 2016.10.03 07:15.)

Az ESA támogatásával kifejlesztett szolgáltatás segít azonosítani a repülés biztonságára veszélyt jelentő madarak élőhelyeit.

A rendszert a dán Ascend XYZ cég fejlesztette ki az Európai Űrügynökség (ESA) távközlés-fejlesztési programja (Advanced Research in Telecommunications Systems, ARTES) támogatásával. A rendszer a földmegfigyelő műholdak szabadon hozzáférhető felvételeit használja, és azokat a cég által fejlesztett szoftverrel értelmezi. Több dán repülőtéren is kipróbálták már a repülőterek 13 km sugarú környezetét feltérképező rendszert, amely a hagyományos rendszereknél sokkal könnyebben kezelhetőnek bizonyult, emellett használata kevesebb munkaerő-ráfordítást igényel.


A vízfelületek azonosítása az űrfelvételeken az Ascend XYZ rendszerben. (Kép: Ascend XYZ)

A rendszer tehát a Copernicus program Sentinel műholdjai ingyenesen elérhető adatainak köszönhetően költséghatékonyan növeli a repülés biztonságát. Ez elsősorban a kisebb repülőterek számára előnyös, azonban az Ascend vezetője elmondta, hogy német, brit és észak-amerikai nemzetközi repülőterek is érdeklődnek a megoldásuk iránt. Két repülőtéren már bevezették a szolgáltatás alkalmazását.


Tó azonosítása az Ascend XYZ rendszerben. (Kép: Ascend XYZ)

A szoftver segítségével könnyen azonosítani lehet az állatokat, elsősorban a madarakat vonzó, potenciális élőhelyeket, például a tavakat, a golfpályákat és a szemétlerakókat. A rendszer teljes áttekintést nyújt a repülőterek környezetében található ilyen helyekről. A felvételeket hetente frissítik, hogy az időszakos tavak, belvizek megjelenését és eltűnését is követni tudják, miközben a szoftver minden változást dokumentál, és a lényeges változásokról értesítést küld a repülőtér üzemeltetőjének. Az Ascend rendszer műholdas navigációs adatait használva szükség esetén terepi bejárás végezhető.


A szolgáltatás a terepi felmérésekhez térképes és műholdas navigációs segítséget is nyújt. (Kép: Ascend XYZ)

A felhőalapú rendszer az információkat online megosztja minden érintettel, a repülésirányítókkal éppúgy, mint a vadgazdálkodási szakemberekkel. Jövőre a szoftvert úgy fejlesztik tovább, hogy az a védett területeken belül a különlegesen védett részek azonosítására is alkalmas legyen.

Az Ascend XYZ rendszerét bemutató reklámvideó, amely szerint a rendszer használatával megelőzhető a madárrajok által okozott kár, nő a repülés biztonsága és csökkennek működési költségek és a késések. (Forrás: Ascend XYZ)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021