Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Japán műhold a repülés biztonságáért
(Rovat: Biztonságos közlekedés, Japán a világűrben - 2006.02.18 16:29.)

Sikeresen állt pályára az a műhold, amelynek segítségével sűríthetők lesznek a repülőjáratok az ázsiai és óceániai térségben, miközben csökkenthető a gépek közötti távolság.

Az MTSAT-2 műhold a H-II rakéta kilencedik példányára építve indult a világűrbe közép-európai idő szerint a február 17-ről 18-ára virradó éjszaka (japán standard idő szerint február 18-án 15.27-kor) a Tanegashima Űrközpontból. A mesterséges hold tulajdonosa a (japán) Polgári Repülési Iroda és a Japán Meteorológiai Ügynökség.

Az indítás rendben zajlott, a műhold a start után 28 perc 11 másodperccel vált le a rakéta utolsó fokozatáról, és geostacionárius átmeneti pályára állt. Erről a 35 768 x 250 km-es, 28,5 fok inklinációjú pályáról a műhold többnapos manőversor végén jut el a tervezett geostacionárius pozícióba, amely az Egyenlítő és a 145 fokos keleti hosszúság metszéspontja felett lesz.

Az MTSAT-2 (Multi-functional Transport Satellite 2) feladata – a korábban pályára állított MTSAT-1R-rel együtt) a japán szigetek és területi vizek feletti légiközlekedés biztonságosabbá tétele. Ehhez a multifunkcionális műhold (mint neve is mutatja) többféle berendezést hordoz.
Egyrészt egy távközlési rakomány-csomagot találunk rajta, melyben 4 Ku- és 3 Ka-sávú transzponder van, másrészt egy meteorológiai műszeregyüttest is hordoz. A cél, hogy Japán eleget tehessen az ICAO (Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezet) új – műholdas kommunikációt alkalmazó – CNS/ATM légiforgalmi menedzsment koncepciójának, ezzel jelentősen növelve a légiközlekedés biztonságát Ázsia és a Csendes-óceán térségében.

A három tengelyre stabilizált MTSAT-2 starttömege 4,65, száraz tömege 1,7 tonna, tervezett élettartama 10 év.

Fotók: JAXA

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024