Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A floridai űrkikötő (3. rész)
(Rovat: Az űrkutatás 50 éve, Amerika hordozórakétái , Az Apollo holdprogram - 2009.09.08 08:30.)

Folytatjuk a Canaveral-fok fontosabb, űrtörténelmi startállásait érintő, délről észak felé tartó utunkat.

További inaktív indítóállások mellett elhaladva élénk színfolt a kihalt rakétalőtéren a 17A és 17B jelű indítóállás, melyek ma is aktívak, a Delta-2 típusú hordozórakéták indítására vannak rendelve. A múltban Thor rakéták útjára bocsájtásához szolgáltak kiindulópontként.


Egy Delta-2 rakéta éjszakai indítása.

Következő megállóhelyünk a 19-es indítóállás, amelyről a Gemini program űrhajósai mesélhetnének órák hosszat, hiszen innen indult mind a tíz embert szállító Gemini űrhajó a világűrbe. Ma használatlanul áll.


A kétszemélyes Gemini űrhajó útnak indul egy Titan-2 hordozórakéta „vállain”.

A következő hely utunk egyik legszomorúbb állomása. Az eredetileg a Minuteman típusú katonai hordozórakétáknak megépített 31-es számú indítóállás rakétasilójában nyugszanak a Challenger űrrepülőgép roncsai. A katasztrófa után kiemelték őket az óceánból, majd a vizsgálatok lezárulta után ezt a helyet jelölték ki a jobb sorsra érdemes űrrepülőgép „földi maradványainak” végső nyughelyéül. A Columbia roncsait másképpen kezelték: úgy döntöttek, hogy nem „temetik el”, hanem kutathatóvá teszik azokat a mérnökök számára. Az északabbra fekvő Kennedy Űrközpont egyik üresen álló épületében lettek elhelyezve, miután összegyűjtötték őket és lezárult a tragédiát követő vizsgálat.

Ismét egy szomorú emlékű indítópadhoz érkezünk meg: a ma használatlan 34-es indítóállás egykor Saturn-I és Saturn-IB rakétákat indított útnak a világűr felé. Innen indult a legelső Saturn-I rakéta, és innen indult volna el az Apollo-1 is, ha az 1967. január 27-én ennél az indítóállásnál felállított Saturn-IB rakéta orrán ülő Apollo parancsnoki kabinban nem üt ki tűz egy visszaszámlálási teszt során, és nem hal meg Gus Grissom, Ed White és Roger Chaffee a gyilkos tűzben. Másfél évvel a tűz után innen rajtolt el Wally Schirra ragyogó Főnixe, az Apollo-7, hogy visszavezesse a NASA-t a Hold felé vezető útra, ahonnan az Apollo-1 tüze letaszította. Ma egy tábla őrzi Grissom, White és Chaffee emlékét az Apollo-7 felszállása óta nem használt indítóállásnál.


Következő állomásunk a 37-es indítóállás. Ez két indítópaddal is rendelkezik: a 37A és a 37B jelűekkel. Mindkettő még a Saturn-I rakéták számára épült meg, ám a 37A indítópadot sohasem használták, megépítésétől kezdve használatlanul áll. Nem így a 37B: több alkalommal indítottak róla Saturn-I és Saturn-IB hordozórakétákat. Többek között az Apollo-5 is innen indult, ami a holdmodul első, emberek nélküli tesztrepülése volt 1968 januárjában. Napjainkban Delta-4 típusú rakétákat indítanak az átépített indítóállásról.


Az Apollo-5 a 37B jelű indítóálláson állva felszállásra vár.

A következő, relatíve újonnan megépített indítóállások közül csak a 41-es (amelyet Atlas-5 indításokra használnak) és a 47-es (Super Loki-indítópad) aktív, a többi állást mind kivonták már a forgalomból.

(Folytatjuk!)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024