Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Gondolatok Anna Kikina okán (1. rész)
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2022.10.04 06:15.)

Viszonylag ritka pillanatnak lehetünk tanúi a következő Crew Dragon indításakor. A személyzet tagjai között ugyanis orosz űrhajósNŐ is lesz.

Hogy ez miért ritka, arról majd később. Először ismerjük meg a Roszkoszmosz következő űrhajósát, aki nem csak első űrrepülésére indul, de egyben az első orosz lesz, aki a legújabb amerikai űrhajóval utazhat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Anna Jurjevna Kikina (Анна Юрьевна Кикина) 1984. augusztus 27-én született Novoszibirszkben. Diplomáját 2006-ban a novoszibirszki Szibériai Vízi Szállítási Állami Egyetemen (Сибирский государственный университет водного транспорта) szerezte kitüntetéssel, mint vészhelyzeti mérnök. 2008-ban másoddiplomázott gazdaság és menedzsment szakon, majd az Altáj Szibéria Rádiónál helyezkedett el. Kiváló sportoló! Poliatlonban a „sport mestere”, de raftingol, és sífutással is foglalkozik. Űrhajóskiképzésre 2012. október 30-án választották ki a „CPK 16” jelű csoport tagjaként – egyedüli nőként.


CPK 16 csopotkép. Kikina társai: Oleg Binov, Nyikolaj Csub, Pjotr Dubrov, Andrej Fegyajev, Ignat Ignatov, Szergej Korszakov és Dmitrij Petyelin. Középen a speciális sport (pl. ejtőernyőzés) felkészítés vezetője, háttérben az ejtőernyős ugrásokhoz használt An-28)

Kikina alapkiképzését 2014. december 17-én fejezte be. Jelenleg ő a Roszkoszmosz aktív űrhajósai között az egyedüli nő. 2020 júniusában Oleg Kononyenko orosz űrhajós jelentette be, hogy Kikina első űrrepülésére „2022 őszén kerülhet sor, és küldetésén űrsétát is végre fog hajtani”. 2021 szeptemberében a RIA Novosztyi hírügynökség közölte, hogy Annát a Szojuz MSZ-22 juttatja el az ISS-re (az akkori menetrend szerint) 2022. szeptember 21-én, repülésének tervezett időtartama 188 nap.


Téli túlélési gyakorlaton 2013 februárjában. Társai Oleg Blinov és Pjotr Dubrov

Végül Dmitrij Rogozin (akkor a Roszkoszmosz vezetője) közölte, hogy Kikina repülésére 2022 szeptemberében egy „amerikai kereskedelmi űrhajóval” kerítenek sort, s cserébe egy amerikai fog utazni (a számára tervezett helyen) egy Szojuzon. Ezzel Anna lehet az első orosz Crew Dragon utas. Mint az ismert, a Crew Dragon (SpaceX Crew-5) startja átcsúszott október elejére. A mostani tervek szerint október 5-én magyar idő szerint 18 órakor számíthatunk rá.


Crew Dragonra várva. Balról jobbra Vakata Koicsi, Nicole Mann, Anna Kikina és Josh Cassada

Nos, ahhoz képest, hogy a Szovjetunió küldte a világűrbe a világ első kozmonautáját és az első űrhajósnőt is, az űrrepülést teljesítő szovjet/orosz állampolgárságú nők száma eddig szinte elenyésző. Erről ejtünk majd szót cikkünk folytatásában!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023