Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz MSZ-20
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2022.06.03 13:30.)

Orosz teherűrhajó indult Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

A Progressz MSZ-20 (81P) május 3-án, magyar idő szerint 11:32-kor emelkedett a magasba egy Szojuz-2.1a hordozórakétával. A start időpontját úgy határozták meg, hogy a pályáján mindössze 3 és fél óra alatt meg tudja közelíteni az ISS-t, ahol automatikus üzemmódban dokkol.


Az űrhajót és a rakétát május 31-én szállították ki a bajkonuri 31-es startállásba és emelték függőleges helyzetbe. Hogy a kép most, és nem egy korábbi Progressz indítás előtt készült, azt jelzi a rajta levő „Donbassz” felirat. A rakétára egyébként ugyancsak felkerült az Ukrajna ellen indított háború jelképévé vált Z jel, amelyet nem először jelenítenek meg egy-egy Szojuz külsején... (Kép: Roszkoszmosz)

A Progressz megszokott rakománya üzemanyag, élelem, ivóvíz, levegő, egyéb ellátmány és kísérleti eszközök az űrállomás jelenleg 7 főből álló személyzete számára. A rakomány összes tömege mintegy 2 és fél tonna.

Az új Progressz az űrállomás orosz szegmensén a Zvezda modul keringési irány szerinti hátsó részén levő dokkolóhelyhez csatlakozik, ahonnan június 1-jén távolították el a Progressz MSZ-18-at. A kiszolgált teherőrhajó órákkal később belépett a sűrű légkörbe és a belerakodott hulladékkal együtt megsemmisült.

Rövidesen Amerikából is érkezik friss ellátmány az ISS-re, a NASA megbízásából a SpaceX Dragon (CRS-25) teherűrhajójának startját jelenleg június 10-re tervezik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023