Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Japán űrturisták az ISS-re
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország, Űrturisták és magánűrhajók - 2021.12.08 09:30.)

Egy orosz hivatásos űrhajóssal és két japán utassal elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Szojuz MSZ-20 űrhajó.

A 12 naposra tervezett kaland december 8-án, magyar idő szerint 8:38-kor kezdődött a kazahsztáni Bajkonurban, ahonnan egy Szojuz-2.1a rakéta indította az űrhajót. A parancsnok a Roszkoszmosz űrhajósa, Alekszandr Miszurkin. Mellette az utat finanszírozó Maezava Juszaku (Yusaku Maezawa) japán milliárdos üzletember, valamint asszisztense és operatőre, Hirano Jozo (Yozo Hirano). Hat órán át tartó repülés után dokkolnak az űrállomásnál, a Poiszk modulhoz.


Balról jobbra Hirano, Miszurkin és Maezava egy vidám csoportképen. (Kép: Roszkoszmosz)

Az utat az amerikai Space Adventures szervezte, az oroszok által kért ár azonban nem nyilvános. Összehasonlításul csak annyit lehet tudni, hogy a NASA legutóbb 90 millió dollárért foglalt egy helyet Szojuz űrhajón az ISS-re – bár a szolgáltatások – beleértve a kiképzést és a repülés időtartamát is – nyilván nem ugyanolyan színvonalúak. A hármas érkezésével rövid időre 10 főre bővül az ISS lakóinak száma.

Hirano (36 éves) filmezi majd Maezava (46) tevékenységét az űrállomáson és dokumentálja az ottani életet. Miszurkin (44) feladata a japán vendégek kalauzolása, a Szojuzzal a fel- és leszállítása lesz. Neki nem ismeretlen a helyszín, korábban már két alkalommal vett részt egyenként fél éves küldetésen az ISS-en. A két japán űrutazót három hónapon keresztül készítették fel a repülésre.

Ami az űrturiuzmust illeti, az idei év nem csak a szuborbitális kereskedelmi „űrugrások” beindulása, de az orbitális turizmus újraéledése okán is emlékezetes lesz. Ugyan nem az ISS-en, de a Föld körüli pályán szeptemberben járt az Inspiration4 küldetés egy Crew Dragon űrhajóval, rajta Jared Isaacman finanszírozásában ő maga és három társa. Orosz részről pedig októberben filmforgatási helyszínnek használták az űrállomást, egy a mostanihoz hasonló hosszúságú repülésen.

Maezava, japán legnagyobb on-line divatáruháza, a Zozotown alapítója már 2018-ban nyilvánosságra hozta rágebb óta dédelgetett űrutazási terveit. Akkor a Hold megkerüléséről volt szó a SpaceX Starship űrhajójával. Most egyelőre alacsony Föld körüli pályán kap ízelítőt abból, hogy milyen érzés az űrrepülés. A filmezés mellett orvosbiológiai kísérletek alanyaiként is szerepelnek a japán utasok, nem csak a repülés alatt, de előtt és utána is vizsgálatokat végeznek rajtuk. A Szojuz MSZ-20 a tervek szerint december 20-án tér vissza.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024