Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton az űrállomáshoz a Pricsal
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország - 2021.11.24 17:30.)

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szánt legújabb orosz modult egy módosított Progressz teherűrhajó viszi magával.

A Progressz M-UM és a Pricsal egy Szojuz-2.1b rakétával indult a kazahsztáni Bajkonurból, november 24-én, magyar idő szerint 14:06-kor. Ezen az „űrvonaton” a Progressz M-UM a „mozdony”: valójában egy Progressz teherűrhajó műszaki kiszolgáló és hajtóműegységéről van szó. A megszokott hermetikus rakodótér helyét pedig az ISS orosz szegmenséhez csatlakoztatni kívánt Pricsal (Причал, jelentése: kikötőhely) csomóponti modul (Узловой Модуль, UM) foglalja el. Ez a nemrég felkerült Nauka többcélú kutató- és lakómodulra, annak is az alsó (a Föld felé néző) oldalára kerül.

A mostani a Progressz teherűrhajók 171. repülése, és egyben az M sorozat utolsó repülése (2015 óta az ISS-t a Progressz MSZ sorozattal szolgálják ki). Egyúttal most először startolt egy Progressz a Szojuz rakéták 2.1b variánsával.

Az egy évtizeddel korábban megkezdett fejlesztés eredményeként megépített Pricsal egy gömb alakú modul, átmérője 3,3 m. Hermetizált belső térfogata 19 m3. Hat dokkolóhellyel rendelkezik, közülük az egyiket természetesen az ISS-hez (pontosabban a Naukához) való kapcsolódás foglalja majd le. A további öthöz más űreszközök érkezhetnek. Ez az elrendezés lényegesen különbözik a Poiszk és a Pirsz modulokétól – ez utóbbinál a múlt idő használata indokolt, azt ugyanis júliusban, a Nauka érkezése előtt eltávolították az űrállomásról és a légkörbe vezetve megsemmisítették. A korábbi orosz dokkolómodulok esetén egyszerre egy űrhajó (egy Szojuz vagy egy Progressz) csatlakozásához van/volt hely.


A 4650 kg starttömegű új orosz Pricsal űrállomásmodul felbocsátásának előkészületei. (Kép: Enyergija / Roszkoszmosz)


(Kép: Enyergija / Roszkoszmosz)

Az új Pricsal modul az ISS-hez csatlakozó oldalával szemközti dokkolóhelyen lehetővé teszi az az űrállomás üzemanyaggal való utántöltését is. Fel van szerelve továbbá a Kursz rendszerrel, amely alkalmas az orosz személyzetes vagy teherűrhajók automatikus üzemmódban történő csatlakoztatására.

Mielőtt a Progressz M-UM és a Pricsal párosa megérkezne az ISS-re, onnan eltávolítják a jelenleg csatlakozó Progressz MSZ-17 teherűrhajót. Ez magával viszi az enyészetbe – a szokás szerint belepakolt hulladékkal együtt – a jelenlegi dokkolóadaptert is. Ezzel megteremtik a lehetőséget a Pricsal csatlakoztatására. Január vége felé két orosz űrhajós, Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov feladata lesz egy űrséta során a Nauka és a Pricsal közötti külső kábelek csatlakoztatása, ezzel az új modul előkészítése a használatra. A tervek szerint az első űreszköz, amely oda érkezik, a Progressz MSZ-21 teherűrhajó lehet, jövő márciusban.


Az ISS orosz szegmense a Progressz M-UM és a Pricsal érkezésekor (balra), a Progressz M-UM távozásakor (középen) és az első csatlakozó űrhajó érkezésekor (jobbra, másik nézőpontból). (Kép: Roszkoszmosz)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024