Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz-járás
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2021.10.23 08:15.)

A Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) tartózkodó orosz teherűrhajót átirányították korábbi dokkolóhelyéről egy másikra, a művelet több mint egy napig tartott.

A június 30-án indított Progressz MSZ-17 eddig az ISS orosz szegmensének Poiszk moduljához volt csatlakoztatva. Most már az űrállomás legújabb, Nauka nevű orosz kutató- és lakómoduljának a Föld felé eső dokkolóhelyén található. Az újbóli csatlakozás október 22-én, magyar idő szerint 6:21-kor történt meg. Az automatikus, vagyis az űrhajósok beavatkozását nem igénylő megközelítést a radaros elven működő Kursz rendszer segítségével hajtották végre, amelynek aktív egysége a teherűrhajón, passzív egysége az űrállomáson helyezkedik el.


A Progressz MSZ-17 (amerikai jelöléssel 78P) teherűrhajó július 2-án érkezett az ISS-hez. (Kép: NASA)

Miután a teherűrhajó elhagyta a Poiszk modult, mintegy 180–190 km-re eltávolodott az ISS-től, ahol a Föld körül keringve tartotta az űrállomáshoz képest elfoglalt pozícióját. Az egész manőversorozat a lecsatlakozástól az újradokkolásig 28 óra 41 percen át tartott, ami szokatlanul hosszú volt egy az ISS közelében tartózkodó űreszköz esetében. Ez idő alatt az orosz repülésirányítók kényelmesen újra tudták konfigurálni a Nauka rendszereit, hogy a modul készen álljon a Progressz fogadására. Az új helyén a teherűrhajó segít majd tesztelni a Nauka üzemanyag-vezetékeit.

A Progressz MSZ-17 teherűrhajó azelőtt fog eltávozni az ISS-től, hogy megérkezne a Földről a Pricsal nevű új orosz csomóponti modul, amely épp a Nauka alsó részére kerül majd, ahol most a Progressz tartózkodik. A Pricsal a tervek szerint november végén startol Bajkonurból egy Szojuz-2.1b rakétával. Egy módosított Progressz teherűrhajó biztosítja majd számára a meghajtást a megközelítéshez.

Mostanában a csatlakozási műveletek nem mindig telnek izgalommentesen. Július végén az akkor frissen érkezett Nauka modul egy szoftveres hiba miatt beinduló hajtóművei 540 fokkal (vagyis az először közöltnél is nagyobb mértékben) elforgatták az ISS-t. Eközben az űrhajósok szerencsére nem voltak közvetlen veszélyben. Nemrég, október 15-én az orosz filmes duóval a fedélzetén távozó Szojuz MSZ-18 űrhajó ugyancsak – még ha kisebb mértékben is – megváltoztatta az űrállomás orientációját. Ennek okát a NASA és a Roszkoszmosz szakemberei még keresik.

A következő Progressz, az MSZ-18 (79P) jelű teherszállító űrhajó hamarosan, a jövő héten indul. Bajkonuri startját október 28-ára ütemezték be. Élelmiszert, ellátmányt, hajtóanyagot visz majd az űrállomásra, ahol a Zvezda modulhoz, annak is a menetirányhoz képest hátsó oldalához dokkol majd.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021