Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a Nauka modul
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és kontinensünk - 2021.07.22 06:15.)

Bajkonurból egy Proton-M rakétával állították pályára a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) tartó orosz kutató- és lakómodult és vele egy európai robotkart.

A start július 21-én, magyar idő szerint 16:58-kor történt. A menetrend szerint a Nauka (jelentése tudomány; más néven MLM, Multipurpose Laboratory Module, oroszul Многофункциональный лабораторный модуль, vagyis többcélú laboratóriumi modul) július 29-én csatlakozik az ISS Zvezda moduljához, ahol előzőleg (23-án) felszabadítják a 2001 óta a Pirsz dokkoló-, zsilipkamra- és űrsétamodul által elfoglalt dokkolóhelyet.


A Proton hordozórakéta a bajkonuri startállásban. (Kép: Roszkoszmosz)

A Nauka modul több mint két évtizede készül, megépítését ez idő alatt sokféle technikai nehézség hátráltatta. Felbocsátását eredetileg 2007-re (!) tervezték. Tavaly őszi cikkünkben részletesen bemutattuk a készítésének történetét, a modul méreteit és felszereltségét.


Infografika az indítás fontos eseményeiről és a másodpercekben mért időpontjaikról: a startról, az első és a második fokozat leállásáról, az orrburkolat leválásáról, a harmadik fokozat működésének befejezéséről és az önálló pályára állásról. A kezdetben a felszín felett 196 km magasan húzódó pályát emelik majd meg az elkövetkező napokban az ISS 420 km körüli pályamagasságáig. A Nauka induló tömege 20,2 tonna, hossza 13 m, szélessége mintegy 30 m, hengeres testének átmérője 4,25 m. Hermetizált térfogata közel 81 m3, ebből 70 m3 használható az űrhajósok számára. (Kép: Roszkoszmosz)

A gyártó Enyergija cég közleménye szerint a felbocsátása előtt Bajkonurban még több mint 700-féle tesztet végeztek el a modulon. Ezek közt voltak elektronikai és vákuumkamrás vizsgálatok. Az üzemanyagtartályokra, amelyekben korábban fémforgácsokat találtak, külön figyelmet fordítottak.

A Nauka modul – azon túl, hogy tudományos kísérletek helyszínéül szolgál majd – akár hat ember ellátására elegendő oxigént, valamint vizelet feldolgozásával ivóvizet tud majd előállítani. Az orosz űrhajósok számára új vécét is tartalmaz (a meglevő a Zvezda modulban található), és elegendő élőhelyet biztosít egy harmadik orosz űrhajós számára is az ISS fedélzetén. Az Európai Űrügynökség (ESA) által szállított robotkar (European Robotic Arm, ERA) lehetővé teszi egyes külső munkák elvégzését anélkül, hogy űrséták beiktatására lenne szükség.


A több mint 11 m hosszan kinyújtható, az ISS orosz szegmensén használható európai robotkar (piros színnel) elhelyezkedését is mutatja az űrállomás vázlatrajza. (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021