Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hamarosan távozik a Pirsz
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2021.06.05 08:15.)

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) eltávolításra ítélt orosz modulját egy űrséta alkalmával készítették fel a közelgő elválásra.

Mint korábban megírtuk, a jelenleg a Pirsz által elfoglalt helyre az orosz Nauka többcélú kutatómodul csatlakoztatása miatt van szükség. Már megérkezett az ISS-hez az a Progressz teherűrhajó, amelynek feladata a Pirsz magával vitele lesz, hogy ketten együtt semmisüljenek meg a Föld sűrű légkörébe lépve. A távozás legkorábban július 17-én esedékes.


Oleg Novickij és Pjotr Dubrov orosz űrhajósok június 2-án egy 7 óra 19 perces űrséta során, a Poiszk modul külsejénél dolgoznak a Pirsz eltávolításának előkészítésén. Ez volt a cél érdekében végrehajtott második külső munka. (Kép: NASA TV)

A 3,5 tonnás Pirsz dokkoló-, zsilipkamra- és űrsétamodul már két évtizede, 2001 óta szolgál az űrállomáson. Ez a hosszú idő azt is jelenti, hogy a csatlakozási helyének felszabadítása nem egyszerű művelet. Az űrséta során többek közt az érkező űrhajók dokkolásához használt Kursz rendszer antennáit és kábeleiket kellett eltávolítani, valamint a Sztrela nevű darut a Poiszk modulra áthelyezni. A dokkolást segítő rendszerre többé már nem lesz itt szükség, hiszen a Progressz MSZ-16 teherűrhajó már a helyén van. A rendszer elemei ideiglenesen a Zvezda modulra kerültek át, de később a megérkező Naukán használják majd ezeket. A most elvégzett műveletekkel a Pirsz immár készen áll az eltávolításra. Érdekesség, hogy az ISS-nek ez az első olyan modulja, amelyet kivonnak a forgalomból. Az űrhajósoknak emellett más karbantartási feladataik is voltak az űrséta alkalmával, két tudományos kísérleti berendezést telepítettek a Poiszk külső részére.

A Nauka modul legkorábban július 15-én indul majd egy Proton rakétával Bajkonurból. A tervezett menetrend értelmében előbb a Naukának biztonságosan el kell érnie a Föld körüli pályát. Ha az első ellenőrzések mindent rendben találnak a fedélzeti rendszereivel, csak akkor kezdik meg a Progressz MSZ-16 és vele együtt a Pirsz eltávolítását az űrállomásról. A csatlakozási hely felszabadulását követően néhány napon belül megérkezik az ISS-hez a Nauka és kapcsolódik a Zvezda modulhoz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024