Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A koronavírus miatt az űrhajósok élete is megváltozik
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország, Az űrállomás és az USA - 2020.03.14 16:30.)

A repülés előtt álló űrhajósoknak megtiltották a Moszkva melletti Csillagváros elhagyását.

A döntés akkor született, amikor a WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt, és a moszkvai igazolt esetek száma elérte a 28-at. A döntés értelmében a kiképzés alatt álló kozmonauták és asztronauták nem hagyhatják el Csillagvárost, és a repülések előtti (szokásos) közel egy hetes karantént meghosszabbítják. (Mint azt az Űrvilág olvasói tudják, a több napos karantén végén, nem sokkal a repülések előtt van egy sajtótájékoztató, de ezen az űrhajósok már eddig is üvegfal mögött vettek részt, így a sajtótájékoztatókat természetesen nem törlik.)

Az új eljárásrend értelmében még az olyan hagyományosnak (és minden legénység számára kötelezőnek) számító kirándulások is elmaradnak, mint Gagarin Kreml falában lévő sírjának megtekintése, illetve a legendás főkonstruktőr, Koroljov Moszkva környéki házának meglátogatása.


Az első személyzet, amely a hosszabb idejű repülés előtt a karantént „élvezheti”, az április 9-i startra készülő Ivan Vagnyer (orosz), Anatolij Ivanyisin (orosz), és Chris Cassidy (amerikai) trojka (képünkön jobbról balra). (Kép: Roszkoszmosz)

Mint arról korábban beszámoltunk, a két orosz korábban a Szojuz MSZ-16 űrhajóra kijelölt tartalék (és az MSZ-17-re kijelölt első) legénység tagja volt. Belőlük februárban lett repülő személyzet, miután az első számú legénység, Mihail Tyihonov és Andrej Babkin részvételét – állítólag az első űrhajós kisebb szemsérülése miatt – nem engedélyezték.

A vírus terjedése ellen bevezetett óvintézkedésekről szóló bejelentés arra is kitér, hogy (természetesen) egyelőre beszüntetik Csillagvárosban a látogatók fogadását, illetve hogy a Nemzetközi Űrállomás biztosan koronavírus-mentes, hisz az utolsó űrhajósok oda még szeptemberben érkeztek. (Vagyis ha vírushordozók lettek volna, az mostanra már kiderült volna.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024