Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz MSZ-13
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország, Az űrállomás és kontinensünk , Az űrállomás és az USA - 2019.07.20 18:40.)

Az orosz űrhajóval egy-egy orosz, amerikai és olasz űrhajós indult a Nemzetközi Űrállomás felé Bajkonurból.

A háromfokozatú Szojuz-FG hordozórakétát és a tetejére szerelt űrhajót csütörtökön szállították ki a megszokott módszerrel, vízszintes helyzetben, vasúton a kazahsztáni Bajkonur 1-es számú startállásához, ahol aztán függőleges helyzetbe emelték.


(Kép: NASA / Joel Kowsky)


(Kép: NASA / Joel Kowsky)

A Szojuz MSZ-13 július 20-án – napra pontosan az amerikai Apollo-11 holdraszállásának 50. évfordulóján –, magyar idő szerint 18:28-kor emelkedett a magasba ugyanarról a starthelyről, ahonnan 1961-ben Gagarin utazásával az emberes űrrepülés egész korszaka elkezdődött. Az űrhajó parancsnoka a Roszkoszmosz képviseletében az orosz Alekszandr Szkvorcov. Két társai az ESA űrhajósa, az olasz Luca Parmitano, és a NASA képviselője, az amerikai Andrew Morgan.


A Szojuz MSZ-13 űrhajósai, balról jobbra: Morgan, Szkvorcov és Parmitano. (Kép: Andrey Shelepin / GCTC)

Kevesebb mint 9 perccel a startot követően az űrhajó elérte a Föld körüli pályát. A tökéletesen a menetrend szerint végrehajtott indítási műveletsorozatban kinyitotta napelemtábláit és kommunikációs antennáit, majd hajtóművei segítségével megkezdte a pályamagasság megemelését. A dokkolás tervezett ideje a kb. 400 km-es magasságban keringő Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) magyar idő szerint vasárnap (21-én) 0:50 lesz, vagyis a művelet alig valamivel több mint 6 órával az indulás után történik. Néhány órányi további előkészület után a három utas átszáll az ISS-re, csatlakozva annak 60. számú személyzetéhez. Az űrállomáson Alekszej Ovcsinyin parancsnok, valamint két amerikai kollégája, Nick Hague és Christina Koch várja őket.

Az 53 éves Szkvorcovnak ez a harmadik űrrepülése, 2010-ben és 2014-ben már járt és dolgozott az ISS-en. Eddig összesen majdnem egy évet, 345 napot töltött a világűrben, ehhez adódik most – legalábbis a tervek szerint – a következő 201 nap. A fedélzeti mérnök, a 42 éves Luca Parmtano szintén gyakorlott űrutazónak számít, ez a második küldetése az ISS-re, ahol 2013-ban 166 napot töltött. Most a Beyond nevű programot hajtja végre az Európai Űrügynökség (ESA) számára. A következő személyzetváltás után, a 61. sorszámú ISS legénységnek ő lesz majd a parancsnoka. A 43 éves Andrew Morgan 2013-ban csatlakozott a NASA űrhajóscsapatához, most újoncként vesz részt űrrepülésen.

Szkvorcov és Parmitano várhatóan jövő február 6-án tér majd vissza a Földre a Szojuz MSZ-13 kapszulájában. Harmadikként velük együtt utazik vissza Christina Koch, aki még az előző Szojuzzal, idén márciusban ment fel. Ő ezzel egyhuzamban 328 napot tölt majd Föld körüli pályán. Morgan szintén tovább marad, ő jövő áprilisban tér haza – azzal a csapattal, amelyik szeptemberben indul a Szojuz MSZ-15-tel. A figyelmes olvasónak feltűnhetett, hogy a Szojuz űrhajók számozásából kimaradt az MSZ-14. Nem véletlenül, hiszen ez az űrhajó augusztusban emberek nélkül fog repülni. Az ok, hogy akkor először a hordozórakéta új, Szojuz-2.1a változatát (és hozzá a mentőrendszert) próbálják ki vele. Ezt a rakétát emberes űrhajókhoz eddig még nem használtak. Ha itt is beválik, a jövőben felváltja majd a megszokott Szojuz-FG variánst.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024