Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz-bontás az űrben
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2018.12.12 12:30.)

Szürreális élményben lehetett részük, akik tegnap figyelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két orosz lakójának űrsétáját, amint a Szojuz MSZ-09 külső sérülését igyekeztek megvizsgálni.

Oleg Kononyenko és Szergej Prokopjev a megszokott Orlan űrruhájukba öltözve, de szokatlan módon éles késekkel és ollókkal felszerelkezve kezdtek neki december 11-én az űrállomáson kívül végzendő munkájuknak. Stílszerűen úgy is fogalmazhatnánk, hogy „belevágtak” a munkába, hiszen a feladatuk az volt, hogy a Szojuz MSZ-09 falán augusztusban felfedezett 2 mm-es lyuk külső részét is megvizsgálják. Ehhez pedig le kellett bontaniuk az orosz űrhajó orbitális kabinja külső borításának egy részét, hogy hozzáférjenek a modul falához. A többrétegű borítás célja egyrészt a hőszigetelés, másrészt az esetlegesen becsapódó mikrometeoritok, űrszemétdarabok elleni védelem.


A júniusban indított Szojuz MSZ-09 űrhajó megjelölt külső felületén, a borítás alatt kellett keresni a lyukat. (Kép: NASA TV)

A borítást persze nem arra tervezték, hogy az űrben egyszerűen kivágjanak belőle egy darabot. Ezért az űrhajósok megküzdöttek a feladattal, az űrséta végül 7 óra 45 percen át tartott. A munka közben pedig bizony repültek a szigetelés kisebb-nagyobb darabjai, amelyek így maguk is űrszemétté váltak.

Mint emlékezetes, augusztus végén a műszerek nyomáscsökkenést érzékeltek az ISS-en. Némi vizsgálódás után kiderült, hogy az űrállomáshoz csatlakozó Szojuz MSZ-09 falán keletkezett lyukon át szökik a levegő a világűrbe. A lyukat megtalálták az orbitális kabin falán és be is foltozták, így a közvetlen veszély gyorsan elhárult. De a lyuk pontos keletkezésének oka és módja mostanáig sem világos. Olyan abszurdnak tűnő feltételezések is napvilágot láttak, hogy maguk az ISS űrhajósai fúrták meg belülről a falat. A Roszkoszmosz vizsgálatához esetleg fontos adalékkal szolgálhat, hogyan néz ki a lyuk kívülről. Ezért végezték most el a szokatlan külső munkát, hogy képeket készítsenek a lyuk környezetéről és mintákat vegyenek az anyagból.

A szokatlan űrséta élő közvetítésének részletei, alig negyedórába sűríte. A statisztikák kedvelőinek: az ISS 1998 óta folyó történetében a mostani volt a 213. külső munka. (Forrás: NASA TV / SciNews)

Kononyenko először egy aktatáska méretű részt vágott ki a külső hőszigetelő burkolatból, ahol a Roszkoszmosz és a Szojuz logója volt látható. Munkája közben a földi irányítók időnként óvatosságra intették. Utána a mikrometeorit-becsapódások ellen védő rétegen kellett áthatolni. Magát az apró lyukat sem volt könnyű megtalálni, de végül sikerült. Mintát vettek a lyuk betöméséhez használt, kitüremkedő epoxigyantából, illetve az űrhajó falának az anyagából a lyuk mellett. Ezeket a jövő heti landolásuk során magukkal hozzák földi vizsgálatok céljára. Kérdés persze, hogy segítenek-e majd az ügy megnyugtató lezárásában, kiderül-e valaha egyértelműen, hogy ki és mikor fúrta a lyukat a Szojuzba. Mindenesetre számos kép is készült, hogy részletesen dokumentálják a helyzetet.

Mivel a Szojuz MSZ-09-cel december 20-án visszatér a Földre három űrhajós – az orosz Szergej Prokopjev, az amerikai Serena Auñón-Chancellor és a német Alexander Gerst –, a vizsgálatot most kellett elvégezni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a sérült modulnak a visszatérés szempontjából nem lesz szerepe, az az űrhajósokat szállító kapszuláról leválva a Szojuzoknál megszokott módon megsemmisül majd a sűrű légkörbe lépve. Ezért aztán most nem is bajlódtak a felszakított külső szigetelés helyreállításával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024