Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz MSZ-11
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA - 2018.12.03 12:43.)

A Szojuz MSZ-10 októberi indítási kudarcát feledtetve, a legújabb orosz űrhajóval egy orosz, egy amerikai és egy kanadai űrhajós tart a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

A Szojuz MSZ-11-et pályára állító Szojuz-FG hordozórakéta december 3-án, magyar idő szerint 12:31-kor emelkedett a magasba a kazahsztáni Bajkonur 1-es számú indítóállásáról. A rakéta ezúttal rendben tette a dolgát, nem úgy, mint az előző emberes űrhajó, a Szojuz MSZ-10 október 11-ei startja során. Akkor a repülés kezdetét követő második perc végén az első fokozatot alkotó négy oldalsó segédrakéta egyike nem vált le rendben, a második fokozatnak csapódott. A két űrhajós életét a Szojuz mentőrendszerének köszönhette, amely a starthelytől kb. 400 km-re rendben leszállította kabinjukat. Az orosz Roszkoszmosz vizsgálata időközben azonosította a hiba okát, a Szojuz rakéta hasonló felépítésű változatai pedig azóta automata űreszközökkel már négyszer sikeresen repültek. Legutóbb, november 16-én pont a Szojuz-FG variáns állította pályára a Progressz MSZ-10 teherűrhajót.


A rakéta, tetején az űrhajó, miközben szombaton függőleges helyzetbe állították az indítóhelyen. Az előtérben a Roszkoszmosz zászlaja és az érdekelt országok lobogói. (Kép: Roszkoszmosz)

A mostani indítást eredetileg december 20-ára tervezték, de a személyzetcsere normális üteme megszakadt, amikor Alekszej Ovcsinyin és Nick Hauge októberben nem tudott feljutni az űrállomásra. Az ISS jelenleg három fővel (Alexander Gerst, Szergej Prokopjev és Serena Auñón-Chancellor) üzemel, nekik viszont még decemberben (a mostani tervek szerint 20-án) vissza kéne térniük a Földre, mielőtt Szojuz MSZ-09 jelű űrhajójuk szavatossága lejár. A most érkező váltással biztosítható, hogy az űrállomás ne maradjon őrizetlenül és a kutatómunka se szüneteljen.


A Szojuz MSZ-11 személyzete, balról jobbra Anne McClain (NASA), Oleg Kononyenko (Roszkoszmosz) és David Saint-Jacques (Kanadai Űrügynökség, CSA). (Kép: NASA / Victor Zelentsov)

A mostani Szojuzon repülő űrhajóstrió parancsnoka az orosz Oleg Kononyenko. Az 54 éves kozmonauta korábban mérnökként dolgozott az orosz űrprogramban, 1996-ban választották az űrhajósok közé, s azóta három alkalommal (2008, 2011–2012 és 2015) szolgált az ISS-en, összesen 533 napot töltve a világűrben. Két társa újonc űrrepülő. Az amerikai Anne McClain 39 éves hölgy, az amerikai hadsereg ezredese és egykori helikopterpilóta, aki szolgált az iraki háborúban is. A NASA űrhajóscsapatába 2013-ban került. A Kanadát képviselő 48 éves David Saint-Jacques egyetemi tanulmányai során mérnök-fizikusi, asztrofizikusi és orvosi végzettségeket is szerzett. 2009 óta vesz részt az űrhajóskiképzésben.

Kononyenko, McClain és Saint-Jacques mindössze hat órán át kell összezártságban utazzon a Szojuz kabinjában, mivel csupán négy Föld körüli keringés után meg is közelítik az űrállomást, ahol a Poiszk modulnál dokkolnak, automatikus üzemmódban. A várható pontos idő 18:36.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024