Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megfúrt Szojuz?
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2018.09.06 07:15.)

Egészen valószínű, hogy az orosz Szojuz MSZ-09 űrhajón nemrég keletkezett 2 mm-es lyuk nem mikrometeorit-becsapódásra, hanem emberi beavatkozásra vezethető vissza.

Mint nemrég mi is írtunk róla, augusztus 30-án a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakozó űrhajó falán egy apró lyuk keletkezett. Ezen keresztül lassan szökött a levegő, érzékelhetően csökkenni kezdett a légnyomás. Az űrhajósokat nem fenyegette veszély, sikerült megtalálniuk a sérülést és ideiglenesen betömniük a lyukat. Utána helyreállították a belső légnyomás normális szintjét.


Egy ideig nem lehetett fényképet látni a Szojuz orbitális moduljának falán levő lyukról, majd a NASA közzétette, de később a nyilvános YouTube videóból eltávolította ezt a fotót. (Kép: NASA / RT)

Már a lyuk, vagy inkább furat kinézete érdekes kérdéseket vet fel. A látvány alapján hozzá nem értők számára is kizárható, hogy külső hatás, egy mikrometeorit vagy egy űrszemétdarab okozta volna a bajt. Sokkal inkább egy fúrt lyukhoz hasonlít, ami a képen látható, mellette még a megcsúszott fúróhegytől származó sérülések is kivehetők a Szojuz modul falán. Az orosz vizsgálatok is elsősorban annak kiderítésére irányulnak, hogy vajon miféle emberi beavatkozásra vezethető vissza az incidens.

Orosz sajtóhírek szerint a Roszkoszmosz nemrég kinevezett vezetője, Dmitrij Rogozin hétfőn azt mondta, hogy akár még a június eleji indítás előtt, a Földön, akár már a Föld körüli pályán keletkezhetett a furat. Ez utóbbi változatot persze nehéz értelmezni, mert lényegében az ISS hat űrhajósának valamelyikét gyanúsítja meg azzal, hogy – nyilván saját magát is veszélybe sodorva – tönkre szerette volna tenni a Szojuzt. (A megjegyzésnek persze nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Korábban, az űriparért is felelős orosz miniszterelnök-helyettesként Rogozin tett már hajmeresztő kijelentéseket...) Orosz űrhajóról lévén szó, az amerikai NASA egyelőre hivatalosan nem kommentálta a történteket.

A vizsgálatot a Szojuzt gyártó Enyergija vállalatnál végzik. Az ő feladatuk lesz kideríteni, személy szerint ki lehet a felelős a történtekért, illetve véletlen vagy szándékos dologról (szabotázsról) van-e szó. Eközben az Enyergijánál a biztonság érdekében tüzetesen átvizsgálják a közeljövőben indítandó emberes Szojuz űrhajókat és Progressz teherűrhajókat, hogy kizárhassák hasonló lyukak létezését.

Ugyancsak orosz sajtóértesülések szólnak arról, hogy állítólag már meg is van az a szerelő, aki a start előkészületei során a lyukat fúrta. A hibáját aztán – ahelyett, hogy jelentette volna – megpróbálta eltitkolni. A lyukba helyezett tömés elég jól sikerült, csak két hónapnyi Föld körüli keringés után esett ki. Meglehet azonban, hogy mindez csak találgatás, így mindenképpen érdemes megvárni, mire jut a hivatalos vizsgálat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021