Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lyukas Szojuz
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2018.08.31 10:15.)

Tegnap sikerült bekerülnie a Nemzetközi Űrállomásnak a fő hírekbe: apró lyuk keletkezett az egyik Szojuz űrhajón, valószínűleg egy mikrometeorit üthette.


A Szojuz MSZ-09 a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz Rasszvet moduljához csatlakoztatva. (Kép: NASA / ESA / Alexander Gerst)

Az ISS belső légnyomásának kis mértékű csökkenését a földi irányítók csütörtökön (augusztus 30-án), magyar idő szerint hajnali 1 óra körül fedezték fel. Mivel az űrhajósok éppen aludtak, és nem forogtak közvetlen veszélyben, inkább hagyták őket tovább pihenni. A tervezett időben történő ébresztés után aztán megkapták a feladatot, hogy keressék meg a nyomáscsökkenés okát. Végül meg is találták: a legutóbb (júniusban) érkezett Szojuz űrhajó orbitális kabinjának falán egy 2 mm átmérőjű lyuk keletkezett, amin keresztül a világűrbe szökött a levegő. Ez a modul az, amely szükség esetén életteret biztosít az űrhajósoknak, amíg az ISS-t megközelítik a Föld körüli pályán. (Visszajövetelükkor nem itt, hanem a visszatérő kabinban tartózkodnak az utasok, az orbitális modul pedig leválik és megsemmisül a sűrű légkörben.)


A jelenleg az ISS-hez csatlakozott személy- és teherszállító űrhajók, iletve a felfújható BEAM modul elhelyezkedése. A két Szojuz mentőkapszulaként is szolgál, arra az esetre, ha az űrállomás hat lakójának valamilyen okból sürgősen el kellene hagynia a komplexumot. (Kép: NASA)

Egyelőre nem teljesen világos, mitől keletkezett a lyuk a Szojuz űrhajó falán, de a legvalószínűbb, hogy egy kis mikrometeorit vagy egy mesterséges eredetű űrszemétdarab nagy sebességgel való becsapódása okozhatta. Az orosz Roszkoszmosz szakemberei azonnal megkezdték az eset kivizsgálását. Közben a levegő szivárgását természetesen meg kellett állítani. Az űrhajósok először egy Kapton ragasztószalaggal „foltozták be” a pici lyukat. Később a földi irányítók javaslatára egy epoxigyantába áztatott szövetdarabbal pótolták az első ideiglenes tömítést. Az űrhajósok 19 óra körül jelentették, hogy sikerült a művelet, a levegővesztés megszűnt. Persze ez a megoldás sem végleges, de stabilizálta a helyzetet, és elegendő időt ad a földi szakembereknek az eset értékelésére és megoldására.

Az űrhajósok tehát biztonságban vannak, az ISS belső légnyomását pedig a normális értékre növelték, a legutóbbi Progressz teherűrhajó által felszállított levegőtartály tartalmát igénybe véve.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021