Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz MSZ-09
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország - 2018.07.10 07:45.)

Magyar idő szerint nem sokkal éjfél előtt új orosz teherszállító űrhajó indult a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Négy óra sem kellett a dokkoláshoz.

A Progressz MSZ-09 a kazahsztáni Bajkonurból startolt egy háromfokozatú Szojuz-2.1a rakétával. Másik jelölése 70P, vagyis ez a hetvenedik Progressz az ISS kiszolgálására. Az indítás időpontja július 9-én, közép-európai idő szerint 23:51 volt.


Indításra készen a bajkonuri 31. számú startállásban. (Kép: Roszkoszmosz)

Ami az előző két Progressz indításánál (tavaly októberben és idén februárban) nem sikerült, újra megpróbálták: négy óránál is rövidebb idő alatt eljutni a starttól az űrállomáshoz való dokkolásig. Ez még az újabban szokásosnál is rövidebb, így a startidőpont igen pontos tartását és precíz manőversorozatot igényel. Az előző két startot az eredetileg tervezett időpontokról el kellett halasztani, ezért kényszerültek feladni a próbálkozást. Most az automatikus üzemmódban elvégzett csatlakozás a Pirsz modulhoz nem sokkal hajnali fél négy után meg is történt. Ez egyúttal a legrövidebb idő, ami alatt egy űreszköz a Földről való elindítása után dokkolni tudott az ISS-hez.

2012-ig mind a Progressz teherűrhajók, mind az embereket szállító orosz Szojuz űrhajók is két nap alatt közelítették meg az űrállomást. A szükséges pályamódosító manővereket kényelmesen el tudták végezni ennyi idő alatt. Először a Progresszekkel, majd 2013-tól a Szojuzokkal űrhajókkal is áttértek a hat órát (négy Föld körüli keringést) igénylő, már pontosabban tervezett és végrehajtott manőverezést követelő megközelítési módra. Ha majd a teherűrhajókkal begyakorolják az eljárást, nemsokára a Szojuzok űrhajósai is élvezhetik a még gyorsabb – csak két teljes Föld körüli keringés megtételét igénylő – átszállási lehetőséget. Természetesen addig még további próbákat végeznek, így az idénre még tervezett két Szojuz űrhajó esetén biztosan maradnak a bevált négy pályás (hat órás) megközelítési módnál.


A Progressz MSZ-09 július 10-én 3:31-kor (8 perccel az eredetileg tervezett időpont előtt) már meg is érkezett az űrállomáshoz. (Kép: NASA TV / Spaceflight Now)

A mostani volt a Progressz teherűrhajó-típus idei második repülése. Ami a rakományt illeti, az a gyors megközelítéssel ellentétben a megszokott: kísérleti eszközök, tartalék alkatrészek, üzemanyag, víz, levegő, oxigén, élelmiszerek és az űrhajósoknak szánt felszerelési tárgyak – összesen 2566 kg tömegben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024