Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz MSZ-05
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Orosz hordozórakéták - 2017.02.22 11:15.)

Orosz teherűrhajó indult Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ez volt a Szojuz-U rakétaváltozat utolsó repülése.

A Progressz MSZ-05 (más számozással 66P) startidőpontja a behavazott kazahsztáni indítóhelyről február 22-én, magyar idő szerint 6:58 volt.


A hordozórakétát és a tetejére szerelt teherűrhajót hétfőn (február 20-án) szállították ki a közeli csarnokból, a megszokott módon vízszintes helyzetben, vasúti síneken. (Kép: Roszkoszmosz)


A startálláshoz érve aztán függőleges helyzetbe állították a Szojuz-U rakétát. (Kép: Roszkoszmosz)

A legtöbbet használt orosz rakétatípus, a Szojuz U jelű variánsa a mostani alkalommal indított utoljára űreszközt, többet nem gyártanak belőle, kivonják a forgalomból. Szerepét a modernizált változatok veszik át. A Szojuz-U rakétát 1973-as bemutatkozása óta eddig 785 alkalommal használták automata teherűrhajók, személyzetes űrhajók, valamint katonai és polgári műholdak pályára állításához. Legutóbb a Szojuz-U indítása – ugyancsak egy Progressz teherűrhajóval – sikertelenül végződött. A mostani az első Progressz repülés, és az első (egyben nyilván az utolsó) Szojuz-U indítás a tavaly december 1-jei kudarc óta. A vizsgálatok szerint a harmadik fokozat RD-0110 jelű hajtóművébe a gyártás során került idegen anyagdarab okozhatta, hogy a Progressz MSZ-04 nem érte el a pályát, Szibéria fölött a rakományával együtt megsemmisült.

Most a Progressz MSZ-05 összesen 2450 kg tömegű hasznos terhet visz a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátmányának kiegészítésére. Ebben szokás szerint élelmiszerek, víz, oxigén, levegő, hajtóanyag, valamint használati tárgyak és kísérleti eszközök találhatók. Ha minden a tervek szerint halad, a teherűrhajó pénteken (24-én) délelőtt fél tíz tájban dokkol az ISS Pirsz moduljához, automatikus üzemmódban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021