Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Négy hónap után hárman visszatértek
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA , Japán és az Űrállomás - 2016.10.30 08:45.)

A Szojuz MSZ-01 orosz, amerikai és japán utasa a Nemzetközi Űrállomáson töltött idejük lejártával ma Kazahsztánban landoltak.


Balról jobbra: Kate Rubins, Anatolij Ivanyisin és Takuja Onisi visszaindulásuk előtt, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. (Kép: )

A Szojuz MSZ-01 visszatérésének pontos ideje magyar idő (és immár a „normális”, téli időszámítás) szerint hajnali 4:58 volt. Az űrhajósok most 115 napot töltöttek a Föld körül. Az amerikai Kate Rubins és a japán Takuja Onisi számára ez egyben az összes űrrepüléssel töltött idő, hiszen ők most először vettek részt űrutazáson. Nem úgy a Szojuz parancsnoka, az orosz Anatolij Ivanyisin, aki az ISS-en töltött két teljes periódus után 280 napot gyűjtött.

A most hazatérő trió három másik űrhajóst hagyott fenn a Föld körül keringő bázison, akik szokatlan módon csak nemrég (október 21-én) érkeztek. (A késésük oka a Szojuz MSZ-02 jelű űrhajójukkal kapcsolatban még a start előtt felmerült műszaki probléma volt.) Az 50. sorszámú állandó legénység programját most megkezdő Shane Kimbrough, Szergej Rizsikov és Andrej Boriszenko rövidesen társakat kap. A jelenleg érvényes menetrend szerint november 17-én indul és 19-én érkezik az ISS-hez a Szojuz MSZ-03, rajta az orosz Oleg Novickij, az ESA képviseletében a francia Thomas Pesquet és a NASA veterán asztronautája, Peggy Whitson.

A most visszatért Ivanyisin, Rubins és Onisi munkás négy hónapot tudhat maga mögött. Ez idő alatt érkezett egy orosz Progressz, egy amerikai Dragon és Cygnus teherűrhajó, és persze a személyzetváltást hozó Szojuz MSZ-02. A civilben rákkutató Rubins – amellett, hogy egy sor tudományos kísérletben, például DNS szekvenálásban segédkezett – két űrsétán vett részt, összesen 12 óra 48 perc időtartamban.


A Szojuz MSZ-01 visszatérő kabinja a földet érés előtti pillanatokban, a sima leérkezést elősegítő fékezőrakéták működése közben. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

A Szojuz MSZ-01 volt az első példánya az orosz emberszállító űrhajók legújabb, modernizált generációjának. Így szerencsés visszatérése egyben az új típus sikeres bemutatkozását is jelentette, a starttól egészen a landolásig.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024