Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elindult az utolsó Szojuz TMA-M
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország, Az űrállomás és az USA - 2016.03.19 05:45.)

A Szojuz TMA-20M orosz űrhajó két orosz és egy amerikai utassal Bajkonurból startolt, és már meg is érkezett a Nemzetközi Űrállomás Poiszk moduljához.

A Szojuz parancsnoka Alekszej Ovcsinyin, társai Oleg Szkripocska és Jeffrey Williams (NASA). Az 1967 óta használatban levő, megbízható, de több módosításon, modernizáción átesett Szojuz űrhajók TMA-M jelzésű sorozatából a mostani az utolsó darab. Legközelebb, várhatóan június végén, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) következő személyzetváltásához már az új sorozat első darabját, a Szojuz MSZ-1-et használják.


A Szojuz-FG hordozórakétára szerelt űrhajó még vízszintes helyzetben, útban az indítóállás felé, ahonnan 1961-ben Jurij Gagarin is elindult a világűrbe. (Kép: NASA / Aubrey Gemignani)

A Szojuz TMA-20M a kazahsztáni Bajkonurból indult, március 18-án, magyar idő szerint 22:26-kor. A repülési tervben négy Föld körüli pálya (valamivel kevesebb mint 6 óra) szerepelt az ISS-hez való eljutás céljára. A három űrhajós az űrállomáson már fenn tartózkodó három társához (Timothy Kopra parancsnok, Jurij Malencsenko és Tim Peake) csatlakozik, együtt alkotják a 2000 november óta folyamatosan lakott égi laboratórium 47. számú legénységét.

Amikor az 1958-ban született, korábban már háromszor az űrben járt Williams idén szeptember 7-én, 172 nap elteltével visszatér a Földre, ő lesz az az amerikai űrhajós, aki összesítésben a leghosszabb időt (534 napot) töltötte a Föld körül. Ezzel az épp nemrég közel egy éves repüléséről visszatérő Scott Kelly (520 nap) elsőségét veszi el. A következő, júniusi személyzetváltáskor Williams veszi át az ISS 48. személyzetének parancsnoki tisztét. A 44 éves Ovcsinyin újonc az űrrepülésben. A Szojuz TMA-20M másik orosz utasa, a 46 éves Szkripocska korábban két repülés során (2010-ben és 2011-ben) összesen 159 napot „gyűjtött össze” az űrben.


A Szojuz TMA-20M három űrhajósa Csillagvárosban, február 24-én. Balról jobbra: Jeffrey Williams (USA), Oleg Szkripocska (Oroszország) és Alekszej Ovcsinyin (Oroszország). (Kép: NASA / Bill Ingalls)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024